Из "Еклесиаст": Кое е по-доброто?

Няма по-добро за човека, освен да яде и пие и да намира наслада за душата си в плодовете на труда си. И видях, че и това е от Божията ръка“ /Библ., книгата „Еклисиаст“ или „Проповедник“ на староеврейски/.

Автор на „Еклисиаст“ е цар Соломон, за който се казва, че е бил един от най-мъдрите управници. Самият той пише за себе си, че се е предал на това да познае мъдростта и знанието. Изпитал е себе си с веселба, прегърнал е и глупостта, за да разбере насладите на хората.

„Ние често си пожелаваме здраве, любов и щастие. Обаче Библията говори за нещо, което е по-добро. Цар Соломон споделя в книгата си, че е опитал от всичко – създал е грандиозни проекти, станал е много велик, събрал е богатства на царе и области, не се отказал от нищо, пожелано от очите му, нито е спрял сърцето си от някаква веселба… Малцина могат да се похвалят с такъв опит. Интересното е, че при всичко това, той пише, че има нещо, което е по-добро – да намира човек наслада от плодовете на труда си. За радост, наслада в труда и вършенето на добри дела, цар Соломон пише на много места в „Еклесиаст““, коментира пастор Живко Тончев от църква „Благовестие“.

По думите му, във всеки труд има нещо добро, но и нещо, за което трябва да се положат усилия. Но е хубаво, хората да търсят ползата и доброто от това, което оставят като труд, вместо да се фокусират върху недостатъците му и да се стремят да се развиват в своята професия или призвание.

 „Соломон обръща внимание и на това, че хората трябва да се веселят и да правят добро. Това става с труд, който благославя и другите. Разбира се, и почивката е необходима. Тя присъства и сред 10-те Божии заповеди, като време за почитане и на Бог, за да може човек да се възстановява физически и да се обновява духовно“, каза още пастор Тончев.

Повече по темата, чуйте от него в звуковия файл: