Изобретателят Ал. Чобанов: Милионите за венецуелските машини за гласуване са неоправдани

„Купихме си котка в чувал“ и едва ли някой може да оправдае милионите дадени за машинно гласуване на тези избори. Цяла Европа е против използването на венецуелските „Смартматик“, а у нас, не само че никой не успя да убеди ЦИК,  че устройствата не са надеждни, а бяха похарчени 7,5 млн. лв.  за наем.

Това коментира в ефира на Дарик радио българският изобретател инж. Александър Чобанов, който е председател на Консорциум „Математици, Информатици и Роботици без граници“ и създател на българските машини за гласуване, които отпаднаха от конкурса за обществена поръчка, обявен от ЦИК преди Евроизборите.

Инж. Чобанов отбеляза, че парите са похарчени за наем и то на несертифицирани машини за гласуване. По думите на Чобанов в официалните протоколи са „замазани“ всички технически характеристики на наетите устройства.
 
По повод факта, че блокираха машини в различни секции в страната,  ученът обясни, че причина за това е процепът на четящото устройство, който е по-тънък, дори от този на банкоматите. Затова много избиратели не успяха да си мушнат правилно картите и се отказаха от машинното гласуване, уточни той.

Чуйте още от него, с инж. Александър Чобанов разговаря Искра Койчева: