Как протичат видеоконферентните връзки при разпит на свидетели и подсъдими в други страни?

В съдебната рубрика „Темида“ днес ще ви разкажем как българските съдилища реализират на практика телевизионни мостове със съдилища в Европа и по този начин посредством видеоконферентна връзка разпитват свидетели и подсъдими в реално време.

Така се спестяват средства за самолетни билети, а рискът от провал на съдебно заседание заради заминал в чужбина свидетел или подсъдим се намалява значително.

Гост в „Темида“ днес е съдия Виолета Низамова от наказателното отделение на Районен съд – Пловдив.

Първият разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка в Пловдив е осъществен в Апелативния съд на 29 януари 2009 година по искане на Окръжен съд в холандския град Харлем с техника под наем от наша страна. От 2010 година Апелативният съд разполага със собствена техника и зала за видеоконферентна връзка.

От 2009 година  до сега в пловдивските съдилища са проведени над 30 заседания за разпит на свидетели и подсъдими чрез видеоконферентна връзка, както по наши искания, така и по искания на страни от Европейската общност. Връзката се осъществява по интернет чрез Евроджъст. До сега пловдивските съдилища са реализирали видеоконферентни връзки със съдилища в  Германия, Австрия, Италия, Холандия, Испания, Словения и Естония.

Чуйте още: