Кирил Ананиев в "Седмицата"

Министърът на здравеопазването е гост на Дарик. 

Кирил Ананиев коментира своите предложенията за промяна в здравната система. Той посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас.

1 млрд. и 700 млн. лева са средствата, които българите наливат в здравната система извън всички регламентирани плащания, посочи министър Ананиев, като цитира данни от социологически проучвания.

Що са отнася до предложението на министър Ананиев, наречен модел А, за допълнителните 12 лева, които ще се плащат от всеки здравноосигурен, той подчерта, че те ще се използват за нови методи за лечение, за подобряване на цялата здравна дейност, включително за увеличаване на цените на здравни пътеки, които сега са недофинансирани.

Той разви идеята си за допълнителното здравно застраховане, като посочи, че това ще е право на избор на всеки отделен човек.

Вторият модел е смесено финансиране - 8 процента, които постъпват в здравната каса, а допълнителните 12 лева постъпват в застрахователя.

Тоест, ако лечението е до 700 лева, парите ще са от задължителните 8 процента, а ако лечението е на стойност над 700 лева, разликата ще се покрива от допълнителната застраховка от 12 лева. Тази допълнителна застраховка е лична и може да има спестовен характер, посочи Ананиев.

След две години, на втория етап, и 8-те процента ще се прехвърлят към партидата на съответния човек при застрахователя. 

Министър Ананиев подчерта, че постепенно трябва да се децентрализира системата и затова ще е необходимо време.

Ще се изгради национална здравна информационна система, която ще е в основата на контрола върху целия процес на лечението, каза още Ананиев.

Контрол и конкуренция - това е основното, което ще се промени, подчерта министър Ананиев.

Той допълни, че ще се работи по отношение на търговете за лекарства, така че да се постигнат и по-добри цени.

Чуйте всички теми в разговора: