Коронавирусът в училищата - въпроси и отговори - ЧАСТ 2

На фона на цялата страна, процентът на карантинираните паралелки в Пловдив и областта е минимален – около 2,5% от общия брой, съобщи в ефира на Дарик радио началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

По думите й, организацията на образователната система във връзка с пандемията от Ковид-19 е така създадена, че да има пряка връзка и взаимодействие между ресорното министерството, регионалните управления по образование и училищата, „т.е имаме реална картина „сега и веднага“ щом се установи случай на Ковид-19“, заяви още Киркова и добави, че по служебен вътрешен чат информацията се предоставя веднага на Министъра на образованието.

Киркова подчерта, че е много важно предоставянето на точна и своевременна информация за случая или случаите на коронавирусна инфекция в учебните заведения, която трябва да достигне първо до родителите на болния, а след това до всички останали родители от класа и обществото, за да се вземат нужните превантивни мерки.

Има ли вариант при увеличаване на случаите на заразата в учебните заведения началният курс да остане в редовна форма на обучение, а учениците от 5-ти клас нагоре да преминат на онлайн обучение?

Всяко училище само ли ще решава в дадена ситуация или ще има еднакви разпореди за всички, като тази която гласи, че при установени 10% заразени с ковид-19, учебното заведение минава на онлайн обучение?

Каква е задължителната превенция срещу разпространението на COVID-19 в учебните завадения?

Отговорите търсим в следващия разговор с Иванка Киркова: