Крайният срок за участие в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2017 наближава

Крайният срок за участие в конкурса „Ideal Standard Баня на годината 2017“ наближава. По този повод разговаряме с Христо Караиванов Директор Търговска организация Източна Европа.Това е неговото 14-то издание. До кога може да бъде заявено участие и какви са критериите, на които да отговарят кандидатите?

Здравейте, на вас и на слушателите на Дарик радио.

Бих искал да Ви пожелая здраве, щастие и благополучие през 2018 година!

Конкурсът Баня на годината се провежда за 14-та поредна година и се радваме, че се припознава като платформа, в която дизайнерите и архитектите могат да покажат своите способности, виждания, идеи, креативност.

Тази година новостите в конкурса са няколко: нов сайт, на който се приемат проектите, нови категории, нови изисквания и критерии за оценка от страна на журито.

Сайтът, на който се приемат проектите е – thebathroom.bg – това е мястото, посветено на цялостния дизайн на банята, един неизчерпаем източник на вдъхновение за архитекти и интериорни дизайнери.

В новото издание на конкурса участниците могат да подават 3D проекти в две категории „Баня в бизнес хотел“ и „Баня във ваканционен хотел“. В конкурса могат да участват архитекти, дизайнери и студенти без ограничение на възрастта. Участието може да бъде индивидуално или колективно.

В 14-тото издание на конкурса участниците разработват проекти на базата на предварително зададена функционална схема на цялата хотелска единица с необходимите изисквания за площ, височина, светлина, ВиК. Тази подложка е реална хотелска баня – един съвместен проект между Идеал Стандарт и архитектите Мария и Орлин Давчеви, които са и в нашето жури. Освен задължителните изисквания към проекта като технически характеристики, план на помещението, използвани продукти и материали, участниците трябва да спазят нормативните изисквания при проектиране на хотелски бани.

И другата новост са критериите за оценка на проектите. Те бяха разработени съвместно с журито в конкурса и те са:

Постигнат хармоничен и цялостен образ на интериора.

Енергоефективни решения за баня чрез продуктите на Ideal Standard.

Организация на пространството и ергономичност.

Реализуемост и приложимост на проекта.

Каква за Вас е идеалната баня за бизнес хотел и каква за ваканционен?

Избрахме темата за хотелската баня, защото виждаме, че днес посетителите имат особено високи изисквания по отношение на баните в хотелите, а хотелиерите търсят решения, отговарящи едновременно на качество, дизайн, иновативност, водно и енергийно ефективни. В това е и силата на Идеал Стандарт – да предлага такива цялостни решения за баня.

Бизнес хотелът е обикновено градски хотел или разположен в близост до летище, предпочитан от хора, пътуващи по работа. Баните на тези хотели са обект на голяма част от критериите за категоризация и са признак на качество. Банята в такъв хотел изисква едновременно модерен или класически дизайн, съчетани с необходимия на гостите уют и удобство. От гледна точка на хотелиерите освен да отговори на своите посетители, банята трябва да позволява бързо и лесно почистване; трябва да е функционална и с дълъг експлоатационен живот. Трябва да съчетава ергономичен дизайн с функции за пестене на вода и енергия, което да спомага за намаляване на разходите.

Към банята във ваканционен хотел има съвсем други очаквания – тя може да е луксозна, където изискванията за вкус и елегантност са от най-голямо значение, или пуристична, в която е заложено на минимализъм във формите. Основното изискване към този тип бани е да осигурят комфорт за цялото семейство – от най-малките до най-възрастните. Оборудването е съобразено с изискванията за безопасност и лесна хигиена и в същото време осигурява спестяване на вода и енергия, нещо от което се интересува хотелския мениджмънт. 

Гласуването на журито в конкурса е от 8 до 20 февруари 2018 г., а на публиката от 21 февруари до 8 март 2018 г. Как може да се включи човек в това гласуване, разбира се като представител на публиката?

Журито в конкурса гласува онлайн и оценява проектите по вече споменатите критерии. Журито не вижда имената на участниците, а само визуализациите и техническата документация, която съпътства проекта. Едва след гласуването на журито проектите и техните автори стават видими и за публиката, която от 21 февруари до 8 март може да гласува и да избере своите фаворити в двете категории, които на официалната церемония през март ще им бъде връчен приза „Идеал Стандарт Баня на публиката 2017“. Гласуването е на сайта: thebathroom.bg

Също така всеки от гласувалите след приключване на конкурса участва в томбола, в която Идеал Стандарт раздава 20 предметни награди.

Очакваме и вашите слушатели да се включат в гласуването.

Кажете имената на журито, което оценява кандидатите в 14-тото издание на конкурса „Ideal Standard Баня на годината 2017“!

Всяка година се стремим да присъстват авторитетни имена в журито на конкурса – архитекти, дизайнери, преподаватели. Това са: арх. Борислав Игнатов – председател на Камарата на архитектите в България, доц. д-р арх. Мария Давчева, арх. Гергана Милушева, арх. Радина Гешева, арх. Пламен Братков, арх. Пенка Станчева, Иван Гроздев, Георги Дучев, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Ирина Тамбукова, Светослав Тодоров, Красимир Капитанов.

Довиждане и хубав ден на вас и вашите слушатели.