Красимир Каракачанов в "Седмицата"

Министърът на отбраната пред слушателите на Дарик радио. Основната тема на разговора е отношенията на страната ни със Северна Македония.

Северна Македония трябва да спазва договора, който са подписали пред три години, не е необходимо да се подписва нов договор. Това мнение изрази вицепремиерът Каракачанов по темата за Северна Македония.

В Скопие се опитват да върнат историята 1000 години назад, за да могат да дадат легитимност на теоритя на Коминтерна, а след 1944 година и на Титова Югославия, посочи Каракачанов.

В договора ясно е казано, че трябва да се изчистят фалшификациите по отношение на историята, посочи той.

В Скопие решиха, че могат да се гъбаркат с България. Вероятно са получили окуражаване от едно или друга страна, но продължават по този провинциално махленски начин да се държат с една държава, от която зависи тяхното европейско бъдеще, подчерта Каракачанов.

Историята до 1944 година да бъде оставена на мира. В учебниците по история трябва да спре тази гнусна фалшификация, каза Каракачанов.

Исторята на Македония до 1944 година е българска история, това е позицията на страната ни. 

Букално вчера те отказаха да работят в съвместната комисия. Празнуват на 11 октомври национален празник против така наречения от тях "бугарски окупатор", посочи Каракачанов.

Ако трябва ще им пратя инженерния полк за да им помогнат да премахнат всички паметници, /които не отговарят на историческите факти бел. ред./ каза Каракачанов.

Дали правителството ще падне не знам, но това са хипотези, никой от моите колеги не е казал дайте сега да отстъпим, никой не говори такова нещо, каза още вицепремиерът Каракачанов.

Министърт на отбраната коменитра и евентуалната нова сделка за още 8 самолета за българските ВВС.

Едно е сигурно, заради на пътната карата за сътрудничество с Пентагона, каквото и да купи България във времето, ще се плаща разсрочено.

Това означава значително по-ниска цена от цената, която платихме за първите осем самолета, но Каракачанов не посочи точни цифри, защото очаква информация от американската страна.

Според него, един срок от 10 години за разсрочено плащане на новите осем самолета би била приемлива.

Дали не е по-добре да се проведат разговори за F-35? Това е хипотеза, която се разглежда от ръководството на ВВС, посочи Каракачанов и допълни, че това са експертни теми и няма място за политическо разиграване.

Чуйте всички теми в разговора: