Лятото продължава с пълна сила

Младите учени географи и климатолози Симеон Матев и Петко Божков са част от проекта „Климатека“. На едноименния сайт те и техни колеги публикуват статии свързани с промените в природата и обясняват на популярен език законите на климата и въздействието му върху окръжаващата ни среда.

Една от интересните рубрики е посветена на „разбиването” на митове свързани с времето. Лятото продължава с пълна сила с 85 % на територията на страната прогнозира Симеон Матев. Заоблачаванията ще са временни.

Температурите ще са около 30 градуса, само на отделни места ще стигат до 35-36 градуса. На запад от въображаемата климатична линия Пловдив - Плевен ще има превалявания. Очакват се по-силни валежи в Рила, Пирин и Западна Стара Планина. На изток остава сухо и ветровито, което създава опасност от пожари. Следващата седмица по южното черноморие ще има по-големи вълни.

В района на Бургас ще е идеално за сърфистите и почитателите на големите вълни. В неделя вятърът ще отслабне. Август се очертава да бъде с приятни температури и много слънчеви часове заключиха участниците в Синоптичната комисия.