Наближава времето на летните отпуски, много от нас ще отидат на морето, други предпочитат планината, трети ще изберат някоя по-екзотична дестинация в чужбина, но където и да сме, има риск от хранителни инфекции, които през топлите дни се увеличава. Опасни ли са салатите с майонеза, защо да избягваме месото от улицата и кюфтетата през лятото и каква вода да пием по морето, отговор на тези въпроси дава чл.- кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология при БАН. С него се срещна Мариана Корчакова.
Всички храни могат да са рискови, ако са с изтекъл срок на годност и с недоказан произход, казва чл.- кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология при БАН и член на Европейския орган по безопасност на храните. Да избягваме сложните ястия и най-вече салатите с майонеза, приготвени от множество съставки, защото, ако една от тях е заразена с микроби, тя ще зарази целия продукт. Да бъдем особено внимателни към изделията от кайма, съветва той защото при смилането, смесването, опаковането рискът от попадане на бактерии се увеличава.
Много е важно да ядем само добре изпечени меса, при които топлинната обработка е достигнала в дълбочина и да избягваме печеното на улицата месо, препоръчва още Христо Найденски.
Да се избягва консумацията на сурово мляко, съветва още специалистът, въпреки модерната тенденция, която идва от Европа и все повече се налага и у нас. Да пием повече вода, но от проверен водоизточник или от сигурен доставчик, както и да избягваме водата от чешмите в другите населени места, където сме на почивка. Въпреки че причината за разболяване, по думите на Христо Найденски, не е само водата, но и охлаждането на тялото и съответно отслабването на имунитета. Можем да се заразим и от леда в напитките, защото бактериите преживяват и при минус 20 градуса, предупреди той. Хранителните инфекции са различни, но симптомите на всички са сходни – разстройство, повръщане и отпадналост. При по-слабо изразена симптоматика най-често не търсим лекарска помощ, но има случаи, в които е важно да го направим.
Всяко пътуване е предизвикателство, казва още Христо Найденски, затова където и да сме, трябва да бъден особено внимателни. И все пак има ие по-рискови дестинации.
Когато е на море самият Христо Найденски предпочита растителната храна, но трябва да се внимава да е добре измита, особено кореноплодните зеленчуци. Хигиената е изключително важна, когато приготвяме храна.
Децата са по-уязвими на инфекции, особено тези, които се отглеждат по-старателно и в по-стерилна среда. Проблеми може да създаде и поглъщането на морска вода, казва още Христо Найденски, което при малките често се случва. Затова е добре да не намерин балансав обгрижването, така че да са подготвени и да не реагират на най-малката зараза.