Министърът на финансите Асен Василев в "Дума на годината"

Необходимо е активиране на контролните механизми на държавата, защото са закърняли и не работят, заяви в ефира на Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Според него най-кризисният месец за България по оjношение на инфлацията ще бъде март или април.

Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги, Асен Василев отговори, че крайният потребител не е усетил нищо, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи.

Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-добро решение.

Думата на 2021 година за Асен Василев е „битка”. Ако не сме готови да проведем битка за това, което искаме, то вероятно  няма да се случи, посочи той. 

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.  Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък, посочи Асен Василев.

Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Асен Василев бе категоричен, че управляващата коалиция е стабилна. 

Чуйте: