Министърът на здравеопазването Асена Сербезова в "Седмицата"

Не наблюдаваме рязко повишаване на заболеваемостта на децата, това каза министър Асена Сербезова, като така отговори на въпроса, предстои ли ново онлайн обучение.

Преди да се пристъпи към обучение от дистанция има и друг мерки, които могат да се приемат, за да останат децата в клас, посочи тя. 

94 процента от новозаболелите не са ваксинирани, а и повече от 93 процента от починалите също не са били ваксинира, допълни Сербезова.

Повишава се броя на ваксинираните във всички групи, включително и сред медицинските специалисти и учителите, само за последните три дни са поставени над 100 хил. ваксини, каза тя.

Започна вътрешна проверка по процедурите за купуването на тестовете, а освен това се извършва и външна проверка, чийто материали са в прокуратурата, допълни Сербезова по въпроса за тестовете.

Как да гледаме на омикрон в България?

Започна петата вълна, но смятаме, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лечение, но е трудно се прогнозира, защото пък у нас имунизацията е на много ниско ниво, посочи Сербезова.

Омикрон заразява и ваксинирани и заразява по-лесно, но пък ваксините предпазват от тежко боледуване, подчерта министър Сербезова.

Все още обаче в България доминиращия щам е Делта посочи тя.

Проф. Сербезова коментира ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха НОЩ (Националния оперативен щаб). Първият е т.нар. национален пандемичен комитет, чиято идея е да координира работата на министерствата, други министерства да подкрепят здравното: например МВР да подкрепи МЗ като осъществява контрол за спазването на противоепидемичните мерки.

Вторият новосъздаден комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолоpи, включително и главният държавен здравен инспектор. 

Ковид кризата показа колко е важна ролята на РЗИ и здравния контрол, изтъкна проф. Сербезова. 

Проблемът не е само в самия вирус. Проблемът и последиците върху организма след Ковид са много по-големи, отчете тя. 

Държавните и частните болници трябва да бъдат равнопоставени. Има много случаи, в които държавната болница е по-ощетена, посочи здравният министър още здравният министър. 

Чуйте всички теми в разговора: