На Успение на Св. Константин-Кирил Философ НГДЕК прави църковно кръщение

На днешния ден Българската православна църква отбелязва 1150 години от успението на Св. Константин-Кирил Философ. Той и брат му Методий остават в историята с това, че създават глаголицата и разпространяват християнството на славянски език.

Успението на Константин – Кирил Философ ежегодно отбелязва и Националната гимназия за древни езици и култури, чиито патрон е той, но този път то ще е съпроводено с църковно кръщение на училището.

По повод успението на Св. Константин-Кирил Философ представители на Св. Синод и на Националната гимназия за древни езици и култури ще извършат съвместен ритуал в аулата на СУ, който ще бъде съпроводен с църковно кръщение. За него разказва директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова.

Константин-Кирил Философ е учен-богослов, който остава в историята като християнски просветител. През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява него и брат му Методий за съпокровители на Европа. Важно е да следваме повелята на Св. Константин – Кирил Философ, казва още Мариела Папазова.

Константин-Кирил Философ  умира в Рим на 14 февруари 869 г. Той е погребан в криптата на базиликата Сан Клементе.

 

Мариана Корчакова допълва.