Над 4 милиона лева получава Велинград за строеж на социални жилища

Малко над 4 милиона лева е финансирането, което Община Велинград ще получи по програма „Региони в растеж“ за строителство на нови социални жилища, съобщиха от местната администрация. Родопският град е сред 38-те в страната, участващи в проект, по който се предвижда изграждане на домове за хора в неравностойно положение. Договорът с финансиращия орган е сключен на 10 юли.

Плановете са да бъдат изградени около 90 жилища – едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Те ще се ползват срещу символичен наем, чийто размер ще определи Общинският съвет, от млади семейства, самотни стари хора, граждани с увреждания, социално слаби. Бъдещите сгради ще бъдат издигнати в специално закупени за целта парцели близо до квартал „Асфалтова база“.

Проектът трябва да бъде изпълнен за 30 месеца. Скоро ще бъдат обявени процедури за избор на изпълнители, а строителството вероятно ще започне от догодина.

С подкрепата на програмата Велинград за пръв път ще разполага с достатъчно оборотни жилища за нуждаещи се. Предстои да бъде сформирана и комисия, която да разглежда молбите им.