Над 50% от българите не знаят какво е хематология

Едва 49% от българите знаят, че хематологията е науката за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава. Данните, обобщени на база на проучване сред 800 души, бяха обявени  на семинар за журналисти на тема „Онкохематологията – област на водещи здравни иновации", който се проведе в Пловдив.

Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания”, обяви проф. д-р Маргарита Генова - началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. „Злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените. Засегнати са хора от всички възрасти. Заболеваемостта нараства с увеличаването на възрастта”, каза още тя. 

През  последните години се наблюдава утрояване на преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява благодарение на навлизането на иновативни таргетни терапии за лечението на тази група заболявания.

Проф. Добрин Константинов, председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология, представи данни за най-честите злокачествени заболявания на кръвта при децата, едно от които е острата лимфобластна левкемия. Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при деца с онкохематологичти заболявания се е увеличила до 84,8%. При 80% от децата с остра лимфобластна  левкемия се наблюдава излекуване - нещо, което е било немислимо преди години, обясни проф. Константинов.

Проф. д-р Жанет Грудева - национален консултант по хематология, началник на Клиниката по хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, се фокусира върху разходите в сферата на онкохематологията. „През 2010 г. глобалните разходи за лекарствени продукти за злокачествени заболявания са били около 84 млрд. долара, а очакванията са до 2020 г. разходите за онкология и хематология да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара. 87% от разходите в научноразвойна дейност в областта на онкология и онкохематология за 2015 г.  са за таргетни терапии”, съобщи тя. 17 трансплантации на стволови клетки са направени в УМБАЛ „Св. Георги“ от началото на годината, стана ясно по време на семинара.

рансплантацията на стволови клетки е елемент от цялостното лечение на пациентите с онкохематологичн и други тежки заболявания", заяви проф. д-р Жанет Грудева.

Една от тях е 34-годишната Мариета Стойнева, която е с рак на кръвта от 10 години, но вече се чувства много по-добре, след терапията.

Пиринка Петрова – председател на Българско сдружение „Лимфом“ изтъкна проблемите, които често срещат пациентите със злокачествени заболявания на кръвта и техните семейства. „Истината е, че напредъкът при лечението на тези болести е много голям. Свидетел съм на историите на много пациенти, които благодарение на новите терапии живеят качествен живот”, сподели тя.

По време на семинара бе даден старт на конкурс за най-добър журналистически материал, отразяващ онкохематологично заболяване и/или иновациите в онкохематологията на тема: #бъдещетоЕднес.  В него могат да участват журналисти от национални и регионални медии.

Материалите могат да са репортаж, интервю, статия, коментар, анализ. Необходимо е да са излъчени, отпечатани или публикувани в периода от 1 януари до 30 септември 2018 г. и изпратени на e-mail адрес: oncochematology@gmail.com. Пълните условия на конкурса и наградния фонд ще бъдат публикувани на страницата на Българско сдружение „Лимфом”.