Най-добрият град за живеене

За осма поредна година Дарик радио и „24 часа" проведоха проучването "Най-добрия град за живеене в България".

На специална церемония на 31 март 2015 година приза за 2014 година получи град София, която печели наградата за трети пореден път в историята на проучването. Наградата беше връчена на кмета на София Йорданка Фандъкова от президента Росен Плевнелиев.

Столицата получи още два приза - "Хай-тек град на годината" и специалната награда на НДК за най-ярък град в областта на културата.

Тази година слушателите на Дарик определиха град Русе за най-добър град за живеене за 2014 година. Според читателите на „24 часа" пък това е Пловдив.

На церемонията на осмото издание на проучването бяха връчени и  специални награди в различни категории. "Бизнес град на годината стана Пловдив", "Най-зелен град на годината" пък е Хисаря, а "Най-перспективен град" е Стара Загора.

За град-герой бе обявен Харманли с оглед на бежанската вълна към страната ни и успешното справяне със ситуацията там. Най-добрият град за партита за 2014 година е Приморско, най-красивият е Асеновград. Бургас е отличен като градът с най-добра спортна инфраструктура, а Велико Търнова грабна приза за исторически град.

Тази година в класацията участват 27-те областни града в страната:

Благоевград, Бургас, Варна,Велико Търново, Видин Враца, Габрово,Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч,Монтана, Пазарджик,Перник, Плевен,Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен,Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Те бяха оценени по специални критерии, сред които обемът на инвестициите в инфраструктурни проекти през 2014 г. и предстоящи за реализация проекти през 2015 г.; екологично състояние на града; възможност за спорт в града; безработица; раждания и др. (ВСИЧКИ КРИТЕРИИ ВИЖТЕ ТУК)

Досега София, Варна, Бургас и Велико Търново са получавали приза за „Най-добър град за живеене", като миналата година два града - Бургас и Велико Търново, си поделиха наградата, което беше прецедент в историята на класацията.

Списък с аудио