Николай Денков: Тестовете ще са само вход за училищата и няма да влизат в регистрите

Тестовете няма да се носят в лаборатория, а резултатите от тях ще излизат за около 15-20 минути. Децата, които пътуват с училищен автобус трябва да са с маски, а след като пристигнат в клас, ще се тестват заедно с останалите. Това обясни в интервю за Дарик радио служебният министър на образованието Николай Денков.

По думите му, ако учителите не са ваксинирани или преболедували, но откажат и да се тестват, при преминаване към присъствено обучение, те трябва да си вземат отпуск, защото по същество отказват да изпълнявант своите ангажименти в училище.

Във връзка с ваксинацията, Николай Денков смята, че това е правилното решение, както по отношение на възрастните, така и на децата, друг е въпросът, какъв да е подходът.

Той не отрече проблемите при едновременно преподаване и присъствено, и онлайн, но подчерта, че трудността идва от самата епидемия и желанието да се осигури безопасност на децата.

Министърът на образованието разясни и детайли във връзка с тестовете в училищата и самата процедура. Чуйте какво каза Николай Денков.

С него разговаря Мариана Корчакова: