Николай Василев в "Седмицата"

Управляващият партньор на Експат Капитал и изпълнителен директор на Експат Асет Мениджмънт Николай Василев гостува на слушателите на Дарик.

Василев е и бивш министър и вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобурготски.

Темата на разговора е моделът на пенсиониране. 

Той даде за пример Япония, където няма държавна пенсионна система, но гражданите имат огромни спестявания, по около 2 млн. долара на човек.

Моделът, който България възприе преди 20 години е добър и трябва да се задълбочава ролята на втория и трети стълб, категоричен бе Василев.

Хората, които подкокоросват хората да си местят парите от втория в първия стълб, са популисти, то тогава дефицита ще скочи с много милиарди, за да могат да се платят пенсиите.

Във втория стълб са натрупани около 17 млрд. лева и ако те са прехвърлят в бюджета, те ще бъдат изхарчени много бързо подчерта Василев. И огромните натрупани пари сега ще се стопят.

Според него, въобще не трябва да се разрешава прехвърляне на личните вноски от втория стълб към НОИ.

Злонамерено се пресмята печалбата на втория пенсионен стълб и се опитват да изкарат, че те са загубили пари на вложителите. За последните 20 години фондовете във втория стълб да победили инфлацията с около 20 процента, подчерта Василев.

 Чуйте всички теми в разговора: