Обявиха носителите на наградите "Пловдив“ за 2019

Победителите в конкурса „Награда Пловдив" са ясни. Носителите на престижното отличие обяви кметът Здравко Димитров.

Специална награда за изключителни постижения и цялостен принос получава Виктор Бойчев за издигане на нивото на Държавния куклен театър в Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство.

Призът в раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ взима Александър Секулов за пиесата „Одисей“.

Манол Пейков получава наградата в раздел „Художествен превод“ за „Поезията като бунтовно изкуство“.

Призът в раздел „Журналистика в сферата на културата“ грабва Теодор Караколев за десетки публикации за архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.

Наградата за „Архитектура и естетизация на градската среда“ се връчва за преустройството на част от бившия Детмаг „Снежанка” в художествената галерия „Капана”.

В раздел „Музика“ призът се дава за два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев.

Носител на наградата в радел „Театър“ е Драматичният театър на Пловдив за спектакъла „Одисей“.

В раздел „Изобразително изкуство“ победител е Ангел  Герджиков за изложбата си живопис „Забравени следобеди“.

В „Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта“ победител е доц. Елена Кантарева и екипът реставратори за работата им на обекта „Епископска Базилика на Филипопол".

Наградите „Пловдив“ се връчват на изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив, реализиран през предходната година.