Обрат! Синоптичните модели прогнозират сняг по Коледа

Натиснати от мощен антициклон, прихлупени от ниска слоеста облачност и мъгли, членовете на Синоптичната комисия разглеждат средносрочните метеорологични модели, за да открият кога ще дойде промяната. 

В последните дни страната, погледната от космоса, изглежда като едно бяло море от пухкави облаци, над които като острови се подават върховете на Стара планина, Родопите, Витоша, Рила и Пирин. Останалата България е захлупена от ниската слоеста облачност, на места и от мъгли и това подсилва усещанията за мрачно и късно есенно време. Но, ако излезете в планините, над 1400 метра, ще видите ярко слънце, изкрящ бял сняг и светът е просто друг. 

Тази синоптична обстановка ще продължи още няколко дни, после ще настъпи промяна.

Миналият вторник бяхме сигурни, на базата на данните тогава, че няма да видим сняг по Коледа и Нова Година.

Днес обаче, нещата изглеждат по-различно и синоптичните модели прогнозират промяна в атмосферната циркулация над Балканите от средата на следващата седмица.

Дотогава ни чака време подобно на това, което имаме в момента, предимно с ниска облачност, мъгливо, не особено приятно, типично късно есенно време. Особено в котловините и около речните басейни.

Такова се очертава времето да бъде и в събота и неделя, но ако отидете по-високо в планините, в зимните ни курорти, ще се радвате на много слънце и чист въздух.

Температурите няма да се променят съществено и дневните ще бъдат между 3 и 8 градуса, но в средата на следващата седмица ще се почувства леко затопляне и дневните температури на север от планините ще се повишат до 10, 12 градуса.

Следващият четвъртък над Северна Италия ще се формира циклон, който ще донесе по-съществената промяна на времето у нас за Коледа.

Според моделите днес, в нощта срещу 25 декември над западните райони на страната ще започнат валежи от дъжд и от сняг, като на самата Коледа ще вали от изток на запад и това ще донесе влошаване на времето над цялата страна. Вероятно ще се образува снежна покривка  - по високите западни полета и в Предбалкана, както и в планините. На места в Северна и Североизточна България също ще се образува снежна покривка. Колко ще вали, засега това не е ясно, но моделите показват повече валежи в нощта срещу 26 декември на югоизток - в Странджа Сакар и Източните Родопи. 

Това влошаване на времето ще обхаване Балканите, а и Западна Турция, като повече сняг ще падне в Босна и Херцеговина, а много дъжд, но вероятно и сняг в района на проливите.

След това влошаване на времето температурите ще се понижат и до 26 - 27 декември ще е сравнително студено, собоно в районите, където се е образувала снежна покривка. След това обаче, и вече говорим за Нова година, ни чака повишение на температурите и време без съществени валежи. Снегът, там където го има, бързо ще се стопи.

Макар че все още е сравнително рано да говорим за Новогодишната нощ, за момента тя изглежда да е без валежи и сравнително топла с температури в равнините над нулата. Вероятно нови валежи се очакват около втори януари. Но тази прогноза трябва да бъде приемана с внимание, има много време дотогова.

Синоптичната комисия отдели внимание и на капризите на времето в други части на света, като даде подробности за разразилата се снежна буря над Япония, която на места натрупа сняг с дебелина над метър и половина и затрудни движението по магистралите в северните часати на страната. Японската армия се включи в отблокирането на стотици автомобили по магистралите северно от Токио.

Синоптичната комисия даде подробности и за мощния тайфун Яса, който помете островите Фиджи в южните части на Тихия океан.

Верни на традицията, членовете на синоптичната комисия дадоха и данни за нивото на язовир Камчия, който продължава да се пълни с около 4 кубика в секунда, а очакваните валежи през другата седмица ще продължат да повишават неговото ниво, това е добрата новина.

На петролните пазари има слабо повишение на цените на нефта до около 51 долара за барел.

И така - има голяма вероятност около Коледа да видим нова порция сняг, какво точно ще се случи - очаквайте заседанието на Синоптичната комисия във вторник, когато вече нещата ще бъдат сравнително ясни.

Най-актуалното от деня следете на dnews.bg