Орлин Денков: Пандемията отключи като лавина домашното насилие

Пандемията отключи като лавина домашното насилие - по данни на ЕК, СЗО и ООН има над 50 проценнта увеличение на докладваните случаи на домашно насилие за тези две години. Това каза в ефира на Дарик радио председателят на Народно читалище „Иван Вазов 2014” Орлин Денков. Повете от година читалището в партньорство с фондация Emprove работи по проект „Довери се” за превенция на домашното насилие.

В предаването „Реактивно” Орлин Денков съобщи, че само за първите седем месеца на 2021 година на телефон 112 са получени повече от 14 хилидя сигнала за домашно насилие. Само в София има заведени над 200 преписки, които са минали разследване и вече са на ниво производство, като има и осъдени.  

Проектът е инициатива на читалището и е подкрепен от Столична община. Орлин Денков е главен редактор на платформата iskrata.bg и съосновател на проекта Мисия „Добротворител”.

„Читалището го разбираме като място, което отговаря на потребностите на обществото. В него освен традиционните дейности за едно читалище трябва да има такиа, които са актуални на съвремието –  именно по тази причина работим по темата домашно насилие и токсични взамиоотношения повече от година. Затова и правим проекта, който реализираме в момента и приключваме пилотната му фаза”, разказа Орлин Денков.

Все още се реагира късно, чака са е създаването на регистър на случаите

Той призна, че за съжаление хората и обществото реагират късно – често, когато вече нещо лошо се е случило или има случаи с фатален край.

Орлин Денков коментира още, че заради краткия живот на последните два парламента, подготвените и очаквани законови промени, свързани с домашното насилие стоят „на трупчета”. В тях е предвидено да бъде създаден и регистър на случаите на домашно насилие, за който се говори от години, но все още не е факт в България.

Поредица от срещи са били направени по проекта - с работодатели, с медии, с образователни институции и директори на училища в София. Целта на част от срещите ни е как да бъде разпознато домашното насилие още в първите му проявления, как може да се реагира рано, поясни той.

Домашното насилие не е проблем само между двама партньори

И заради пандемията читалището акцентира върху информирането чрез социалните мрежи. Те са път и до много млади жени, които имат нужда от подкрепа. „Оттук нататък продължаваме с повишаване на информираността на обществото по различни канали с цел хората да обръщат повече внимание на всички нива на темата домашно насилие и токсични отношения”, каза още Денков.

„Домашното насилие не е проблем само между двама партньори, това е проблем на обществото. Това не е проявление, което е само в една социална група – хората, които са били жертва на домашно насилие и токсични взаимоотношения са много различни. Има хора образовани, с добри доходи и професии”, обясни Орлин Денков.

Всеки, който има желание да помогне, може да се свърже с читалището – независимо дали става въпрос за психолози, терапевти или хора, които имат желание да работят по темата с цел превенция. Информация и връзка с екипа на проекта могат да бъдат открити на страницата на читалището във Фейсбук. 

Мрежа за подкрепа има, но първата крачка трябва да направиш сам

Орлин Денков разказа, че ги търсят жени и момичета, наскоро са получили и сигнал за дете. „Насочваме ги било към терапевти или съответните социални служби, които могат да реагират. Колегите от фондация Emprove разполагат с юристи за консултации. Но най-ценното, което те имат е тяхната група ЖенитеSurvivors - първата по рода си общност на жени, успешно излезли от връзки на насилие. Те помагат на други момичета и жени да излязат от тях със съвети, подкрепа и насоки, т.е. помощ от човека за човека”, обясни той.

Орлин Денков подчерта обаче, че основното е една жена в подобна ситуация да направи сама първата крачка. „Има кой да й помогне, не е сама, но трябва сама да направи първата крачка. Често тя е половината път. Мрежата за подкрепа съществува и тези момичета и жени не са сами”, каза той.

Моят съвет и моята молба към всички хора, които са в подобен тип отношения или знаят за свои близки, е да им окажат подкрепа. Не е нужно някой да бъде сочен с пръст или напътстван остро с думите защо стоиш и търпиш. Присъствието на приятел и на човек до теб, който те разбира и подкрепа, е много силна опора, призова Орлин Денков.

Чуйте разговора с Орлин Денков в предаването "Реактивно".