Пандемията и българските мигранти: голямото завръщане?

Стотици хиляди българи са се завърнали в страната по време на първия локдаун през периода март-май 2020 г., показва пилотен анализ на журналиста от Капитал и стипендиант по програма Фулбрайт в Масачузецкия технологичен институт по темата за градската миграция и привличането на талант Огнян Георгиев. Според изследването на обратната миграция към България, извършено в партньорство с Европейския център за външни отношения и фондация „Конрад Аденауер“, основните фактори, които връщат мобилните българи у дома, са желанието да бъдат с близките си (46%) и загубата на работа в чужбина (32%).

Анализът на данните сочи също, че има градове, в които завърналите се са сериозен процент от трудоспособното население, като на първо място се нареждат Петрич и Сандански с по 8%, следвани от Видин (4.5%), Монтана, Русе и Благоевград.

Тази внезапна миграция отваря неочаквана възможност пред България да задържи част от избралите да работят извън страната преди пандемията. Какви фактори и политики биха допринесли за това кризата да се превърне във възможност за българската икономическа и демографска картина? Коментираме в Огнян Георгиев и професор Анна Кръстева, председател на Политическа и Гражданска Обсерватория.