Парното в Сливен остава на същата цена до края на сезона

До края на този отоплителен сезон няма да има увеличение на цената на парното в Сливен. До старта на новия сезон абонатите на "Топлофикация" Сливен трябва да монтират на радиаторите си индивидуални разпределители, които да отчитат реалното им потребление. Това съобщи изпълнителният директор на ТЕЦ Сливен инж. Павлин Костов.

Евентуални стойности на повишаване на цената и разчети ще бъдат обсъждани след края на сезона за отопление, допълни той.

"Повишение със сигурност ще има, защото не можем да си позволим повече загуби и ако не го направим трябва да затворим централата. Само за миналия сезон сме направили отстъпка за 2,5 млн.лв., а това е енергия която е произведена и потребена, но не е платена. Разхищенията на топлината, която подаваме към абонатите си са големи, а ние сме на границата на възможностите си за производство на енергия. Затова предприемаме и стъпката с монтиране на измервателни уреди с дистанционно отчитане на всеки радиатор, така граждани ще плащат справедливо за потребената енергия и ще се научат да потребяват толкова, за колкото имат възможност да платят", коментира още той и добави, че който няма такива уреди ще му бъде спряно топлоподаването.

"За всеки свързан към мрежата радиатор трябва да има уред, като не е задължително парното да се ползва", посочиха още от ръководството. Абонатите на сливенската "Топлофикация" са единствените, които до сега нямаха задължението да имат топломери, към момента над 50 % от тях все още нямат макар да знаят, че от следващия отоплителен сезон е задължително.

 

Огромен разход за централата е плащането на въглеродните емисии. "Преди години за такива не се плащаше и цената можеше да е ниска, но сега даваме милиони на година за тях", посочи инж. Костов.

От централата коментираха и готвения за утре протест срещу замърсяването на въздуха в Сливен. Той се организира от Фондация “Да спасим планетата – Save the planet”, които искат ТЕЦ-а да не гори отпадъци.

 Според Павлин Костов, разпространената от организаторите информация за дейността на дружеството е с неверни факти и манипулация със страховете на хората.
"Горим отпадъци с ясен произход-от депото в Хаджидимитрово и от завода в София, проверявани сме многократно и не са намирани нарушения в дейността ни. Спазваме стриктно условията на комплексното си разрешително", поясни той.

Чуйте аудиото: