Писателят Виктор Самуилов получи наградата "Орфеев венец" 2020

видео: Илия Димитров

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия. Писателят получи златен венец, изработен от Жорж Трак, грамота и парична премия. Отличието за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" бе връчено на Люба Халева. 

"Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер“, каза с вълнение Виктор Самуилов и добави: „Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на "Орфеев венец" като Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев…“.

Люба Халева също отправи благодарности за признанието и изтъкна, че е поласкана да бъде в компанията на сериозни творци като предходните носители на приза.

Награждаването се състоя по време на откриването на 18-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ на Античния театър в Пловдив. Стотици хора присъстваха на събитието и се насладиха на изпълненията на фолклорен ансамбъл „Дилянка“, хор „Детска китка“, „Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени“. 

Кметът на града Здравко Димитров приветства организаторите на фестивала като изтъкна, че „Да правиш нещо устойчиво 18 години е успех!“.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Сърганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Входът е безплатен за всички събития от програмата.