Пловдив по-желан за живеене от София, изпреварва столицата по прираст на населението

Тенденцията за нарастване на икономическото развитие на Пловдив, в сравнение със София, се запазва през последните няколко години. Качеството на живот в града под тепетата е над средното европейско. Съотношението между доходи и разходи, новите възможности за професионално развитие, хубавите места за забавление и спорт, добрата локация, правят града привлекателен център не само за бизнес, но и за живот на младите семейства и хората в активна възраст. Това коментира в ефира на Дарик Пловдив заместник-кметът Стефан Стоянов, по повод изследването на Института за пазарна икономика (ИПИ), което предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. 

Според статистиката на НСИ за 2019 г. Пловдив отчита положителен механичен прираст от 3,1 %, следван от София с 2,4%  и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града  от две десетилетия насам. „Положителният механичен прираст е факт, както на областно ниво, така и на ниво община, което е нормално на фона на развитието на  Пловдив“, отчита старши изследователят в института за пазарна икономика Петър Ганев.

Пловдив е скачен изцяло с региона и съседните общини  и когато говорим за развитието му, имаме предвид ареал, който обхваща диаметър от 30 - 45 мин. разстояние с кола от центъра на града. В целия този район населението е над 530 000 души и още 100 000 живеят и работят тук, без да имат постоянна регистрация. Тази тенденция ще продължи, прогнозира още Стефан Стоянов. 

Над 18 000 чужденци също постоянно пребивават в Пловдив, като над 60% от тях са от страни на Европейския съюз. 

През последните 5-6 години, средната заплата в региона расте средно с ок. 10%. Индустриалните зони продължават да се развиват, а това, което предстои е оптимизиране на бизнес услугите - от логистиката до аутсорсинг услугите. Според Стоянов младите хора искат да работят в Пловдив, затова основният фокус е към тях, като една от най-ценните инвестиции за повишаване качеството на живот в града. Ще продължим да привличаме високообразовани специалисти, категоричен е той.

Добре е да гледаме на Пловдив като на метропол, с всичките проблеми, свързани с пренаселването, големия трафик и презастрояването. Решаването им е предизивкателство за всяко управление, но така е с всички развиващи се градове, коментира още заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов. Той съобщи, че през 2021 г. се очаква да се открият още 4 нови завода в Тракия икономическа зона.

По отношение на летище Пловдив, той обясни, че през следващите две години аеропорта ще ще възстановява от ковид пандемията и едва ли ще има увеличаване на полетите и включване на нови линии, които да предлага. 

Чуйте цялото интервю на Искра Койчева със Стефан Стоянов в аудиото: