Подготвят екстрадиция за чужденка, попаднала мистериозно в българско село

 
Жителите на пазарджишкото село Калугерово са напът да намерят подходящо решение за чужденката, попаднала мистериозно при тях от магистрала "Тракия" на 1 ноември. Те са я приютили в кметството и оттогава се грижат за нея, като не спират да търсят съдействие от институциите. От българските така и не получили подкрепа. 
След като историята се разчу в медиите у нас, тя била публикувана и от литовски и латвийски издания. Така стигнала до тамошните власти и едва тогава се разбрало, че жената е обявена за издирване. Вече се работи по варианти за нейното връщане в родината й.
Случилото се обаче е колкото пример за една голяма доброта и човечност, токлова и смущаващо. Остават много въпроси без отговори. Когато жената идва в селото, е с окървавени ръце, но и досега не се знае откъде е била тази кръв. Появата й е в момент на КОВИД пандемия, но и до днес тя не е изследвана. Казва се Мария и твърди, че е литовка, а се оказва, че е латвийка. Казва още, че е мюсюлманка и че е обходила половината свят, а поведението й е странно. И досега не е проверено дали няма евентуална връзка с терористични организации.
"Подобни истории са тест за системата", казва Илиян Кузманов от неправителствената фондация "Арт Ангел", който с колегите си също е направил много за чужденката, сам се е свързал с латвийските власти и е уредил те да организират прибирането й. Той допълва, че колкото е вероятно в такива случаи да се "мине между капките", толкова и да излезе нещо сериозно и опасно.
 
В никакъв случай не става дума за абдикиране от задълженията на иституции, коментира Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Той допълва, че чужденката е проверена още в първите дни след подаването на сигнала за нея. Установено е, че е с редовни документи и не застрашава живота и здравето на околните, не е извършила престъпление или противообществена проява, така че не е имало основание за задържане или други мерки спрямо нея. Стоянов уверява, че жената не е обявена официално за издирване нито от България, нито от друга страна членка на Европейския съюз.
 
Чуйте как са се развили събитията през изминалите две седмици от Илиян Кузманов, както и позицията на Областната дирекция на МВР от Мирослав Стоянов, с тях разговаря Тина Соколова: