Покер лице - митове и легенди в онлайн poker платформите

| Любопитно

Не е нужно да сте изпечени покер играчи, за да сте чували за термина покер лице. Доста познато и с английското си име „poker face”, той се превърна в нарицателно име не само в англоговорящите страни, но дори и нас. Свързваме го, разбира се, с идеята за хладнокръвието, със запазването на самообладание, но най-вече със способността да не показваме емоциите си на околните. Разбира се, подобно е и значението на покер лицето в сферата, в която се появява този термин, а именно в покера. Това е способност, която е особено важна за покер играчите, особено когато става дума за големи професионални турнири. 

Но тук се заражда и логичният въпрос: нужно ли е легендарното умение за покер лице днес, когато повечето играчи са онлайн? Трябва ли ни poker face дори да участваме в голям фрирол турнир в Bwin или в някой друг популярен сайт за покер игри у нас? При всички случаи, дами и господа, почитатели на покера, ако ще играете в Bwin, трябва да сте наясно, че предварително е добре да прочетете това ревю на Bwin, и да не се надявате, че с покер лицето си успехът ви е вързан в кърпа!

С какво може да помогне покер лицето на играчите?

Покер лицето е важно, за да запазите емоциите си незабелязани от останалите играчи. За тези от вас, които не са наясно с философията на легендарната игра на карти, ще отбележим, че разчитането на конкуренцията е сред основните принципи за успех. Големите покер мастъри казват, че не е важно толкова каква ръка имате, а как ще я изиграете спрямо ръцете на останалите играчи. Но за да я изиграете по най-правилния начин, трябва да сте наясно какво държат останалите на масата. А това, в буквалния смисъл не е възможно, защото крият картите си. Това, което ви остава като вариант, е именно „разчитането“ на вашата конкуренция. И разчитането се случва именно чрез догадки, които се базират на реакциите на играчите. Ако те обаче имат покер лица, никой няма да може да ги разгадае и да ги разчете. Те дори ще могат и да блъфират доста успешно. И всичко това ще им донесе голямата печалба. 

Но днес вече не ни е нужно покер лице – защо?

Много просто! Защото днес в повечето случаи големите турнири и големите играчи, а най-вече добрите опции за игра на покер са в интернет. В онлайн пространството ние можем да бъдем каквито и които си поискаме. И никой няма да разбере какво всъщност се крие зад екрана. Защото никой не може да ни види. За покер играчите това означава, че никой няма да разчете картите им според емоциите, които издават лицата им. Ето защо покер лицето вече не е от значение за съвременния покер. Но означава ли това, че вече няма как да разчитаме своите конкуренти?

Съвсем не означава. Просто това разчитане става доста по-трудно, а от тук следва  и изводът, че покер играчите стават все по-умни и ловки. След като не могат да четат по емоциите на лицата, играчите започват да четат по малкото останали видими реакции. Такива, например, са бързината на реакциите и самите реакции при различните обърнати карти. Това, което правят играчите, е да наблюдават през първото раздаване колко бързо – и как – реагира всеки от конкурентите по принцип. Създава се един образен модел на поведение, който ако при дадена ситуация, се наруши, значи играчът държи по-специални карти, а може би, дори и губещи такива. 

Да, интернет е на път да елиминира дори покер лицето от света на игрите на карти. Какви ли не други промени може да направи глобалната мрежа за съвременните професионални покер играчи у нас, а и по целия свят, в това число и онлайн? Предстои ни да разберем.