Предимствата на иновациите в училище представят на форум в Пловдив

новините в 09:36 ч.

с Петър Тодоров

„Световен образователен форум България“ ще се проведе в Пловдив. Темата на конференцията е „Иновациите в класната стая“. В събитието ще вземат участие над 200 експерти. Сред тях са представители на Министерството на образованието и на образователни институции от 50 населени места у нас. Форумът ще се фокусира върху това как иновациите в класната стая оказват влияние на качеството на обучение, как облачните технологии и електронни платформи променят средата и мотивацията на учениците. Лектори са специалисти от страната и чужбина, като те ще представят добрите практики в образователната сфера.

Резултатите от превенцията на домашното насилие сред ученици в област Пловдив ще бъдат представени от фондация „Джендър алтернативи“. От неправителствената организация ще разкрият как е осигурена ефективна защита на правата и интересите на пострадалите чрез предоставянето на интердисциплинарни услуги – юридически и психо-социални консултации, както и резултатите от работата с извършителите на домашно насилие.

Лекция на тема „Инсулинова резистентност и други състояния, водещи до диабет“ ще се проведе от 16:00 часа в Медицинския университет в Пловдив. Поводът е отбелязването на Световния ден за борба с диабета. Студенти ще оформят традиционния син кръг – символът на борбата с диабета, а сградата на висшето училище ще бъде осветена в синьо. На 17 ноември медиците организират и безплатен скрининг в село Калековец.

Безплатни изследвания за диабет ще се проведат днес и в Смолян,  на пл. „Свобода“. Акцията стартира в този час. Изследванията ще се извършват от квалифицирани специалисти от София чрез бързи скринингови тестове, като се взема само кръв от пръста.  Една от основните задачи на акцията е да се обучи всеки диабетик сам да поддържа постоянно кръвната си захар в относително нормални граници, което най-сигурно ще го предпази от всички проблеми и усложнения на диабета.

Статистика сочи, че до 2030 г. очакваната честота на случаите с диабет ще се покачи до над 520 млн. души. За повече от 200 млн. се предполага, че са болни, но не са диагностицирани. Тази година темата на кампанията е „Семейството и диабета“. Тя ще продължи до края на месеца.

информациите са на Кирил Кирилов и Адриан Кулев