Проф. Дудов: След Ковид ще ни залее вълна от онкоболни и хора с усложнени заболявания

Забавянето на лечението дори само с четири седмици увеличава смъртността при някои от онкологичните заболявания с до 12%. Заради пандемията обаче, много от хората у нас не довършват диагностиката си и така се губи ценно време. Това каза в предаването на Дарик „Реактивно“ проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

По думите му поради крайно натоварената здравна система хиляди пациенти в България не могат достатъчно добре да лекуват другите си хронични заболявания, а това води до усложнения. Според него е добре хората с онкологични заболявания да се ваксинират срещу Ковид-19, но след консултация с лекуващия лекар.

Забавяне на лечението само с 4 седмици увеличава смъртността до 12%

Научно изследване доказва, че забавяне дори от четири седмици увеличава смъртността при някои от основните онкологични заболявания с до 12%, каза проф. Асен Дудов, който е началник на Клиниката по Медицинска онкология към "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост".

„Изследването е правено за рака на белия дроб, на млечната жлеза, на дебелото и правото число, на яйчниците. Забавянето на оперативното лечение, което е компонент от цялостното лечение, забавянето на химиотерапията – като вътре влиза биологичната, прицелната и всяка друга терапия, увеличава смъртността при някои локализации дори с 12 процента. Това е огромен процент – само за забавяне от четири седмици“, коментира още проф. Дудов.

Заради пандемията, хората са уплашени, много от тях не довършват диагностиката си и така се губи ценно време. Трудно и при инвазивната диагностика. Например, за да се вземе биопсия, трябва да има свободни операционна и хирурзи, както и анестезиолози, а те в момента са безкрайно ангажирани с интензивното лечение на болните от коронавирус.

„А когато, да кажем, не получим материал от една биопсия или патологът ни направи един перфектен анализ, в съвременната онкология ние имаме нужда и от генетичен анализ след това – когато нямаме субстрата да получим тези резултати, няма как и да напаснем най-подходящото лечение. Често изобщо не можем да започнем химиотерапия или прицелна терапия, ако нямаме частица от тумора, за да може да бъде изследван“, обясни проф. Асен Дудов.

Хиляди хронично болни ще се окажат с усложнения след коронавируса

Поради крайно натоварената система хиляди пациенти в България не могат достатъчно добре да лекуват другите си хронични заболявания – диабет, хипертония, неврологични проблеми. Отлагат се планови операции, а това води до усложнения.

„Този огромен пул от болни, който ще ни залее вероятно така, както ни заляха пациентите с Ковид. Те ще бъдат и с много по-усложнени заболявания, ще имат нужда от повече медицинска грижа, от по-скъпо лечение – и това мен лично ме притеснява, защото ще изисква един колосален ресурс от здравеопазната система, която наистина е доста измъчена в момента“, подчерта проф. Дудов.

По думите му следващата вълна от пациенти с усложнени хронични заболявания ще бъде много тежко да се посрещне с медици, които вече са на прага на своите биологични възможности.  

Ваксинацията е най-разумното решение, дори и при активно лечение

На въпрос дали е препоръчително хората с онкологични заболявания да се ваксинират срещу Ковид-19 проф. Дудов отговори така: „Едно от най-разумните неща, които могат да направят е да се ваксинират“.

Според него системната терапия на рака би могла да бъде напасната така, че между курсовете на лечение да се осъществи и ваксинацията.

„Най-подходящи за нашите пациенти са РНК-ваксините. Говорихме за това колко забавянето на едно лечение би могло да се отрази неблагоприятно за пациентите – когато те са страдащи от коронавирус, естествено че това ще прекъсне лечението им“, аргументира се председателят на Българското онкологично научно дружество.

Важно е обаче пациентът да се консултира с лекуващия онколог, подчерта проф. Дудов и добави, че според него самата ваксинация трябва да се извършва от лекуващите лекари на всички хронично болни.

Няма актуален регистър, както и реално действащ антираков план

По думите му у нас няма раков регистър и достоверна национална статистика, а това пречи на планирането. Няма и реално действащ антираков план, липсва и синхрон между лечебните заведения.

„В момента ние сме в една здравеопазна система, която е тотално разместена от тази извънредна ситуация, която ни се случи. Според мен сега е моментът да се направи, дори и да има болезнени елементи, едно цялостно преподреждане в един по-адекватен вид на цялата система“, смята проф. Асен Дудов.

В условията на пандемия е затруднена и профилактиката, коментира още той. Иначе напомни, че в страната ни се прилагат най-съвременните методи на лечение на рака, които значително удължават живота и го правят качествен.

Чуйте обобщението на Мариана Корчакова за новини, както и цялото интервю с проф. Асен Дудов в предаването на Дарик "Реактивно".