Проф. Панайотов, Лекар 2019: Кардиохирургията е красива специалност

Кардиохирургът проф. Пламен Панайотов, оперирал над 3000 сърца само във Варна, е „Лекар на годината 2019”. Престижната награда му бе връчена в навечерието на Деня на българския лекар, каквато е традицията на БЛС. Признанието е за цялостната работа на изтъкнатия кардиохирург, който има над 30 години лекарска практика, като повече от 25 са в кардиохирургията. От 15 години е преподавател в МУ-Варна и началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. 

В интервю за Дарик Варна проф. Панайотов сподели:

„Истинското вълнение настъпи когато я получих и се изправих пред една аудитория от 250 колеги и гости, пред които трябваше да кажа няколко думи. Вълнението продължи и през следващите два дни, когато се срещах с различни хора. При всеки един от тези разговори осъзнавах различни аспекти на това да си лекар на годината. Отговорност и смисъл, и това, че един човек получава наградата, но зад него стои цял един екип от специалисти от различни области, благодарение на които номинацията е станала възможна”.

Какво е усещането да държиш човешко сърце в ръцете си? Вероятно могат да се кажат много поетични неща, но хирургът трябва да остави емоциите и поезията настрана, когато е в операционната зала, отговаря проф. Панайотов, за когото кардиохирургията все пак е красива специалност. „Емоциите се явяват след края на операцията и за щастие в повечето случаи тя свършва благополучно, но още по-силни са след фатален край. Не само защото семейството е изгубило свой близък, а и защото хирургът после дни наред се пита дали е можело да бъде по-различно. Едва ли някога ще се освободя от това усещане...”

„Когато аз започвах кардиохирургия преди много години, клапна патология означаваше смяна на клапата с механична или биологична. Сега правим всичко възможно да запазим собствената клапа, като правим върху нея тези корекции, които позволяват тя да функционира добре и с години”, казва още кардиохирургът, който продължава да се учи и усъвършенства.  

По думите на д-р Панайотов, нито един кардиохирург не би си позволил да оперира сърце, ако това не е наложително.

„Хвърляне на подобни новини в медийното пространство само отблъскват младите специалисти да остават да работят в България", коментира "Лекар на годината 2019".

Чуйте какво още каза проф. Пламен Панайотов – цялото интервю с него е в прикаченото аудио.