Проф. Петко Салчев в "Седмицата"

Проф. Петко Славчев - управител на Националната здравно осигурителна каса, гостува на слушателите на Дарик.

Свободните легла в болниците са:  55 процента в реанимациите, в инфикциозните отделениия са над 65 процента, посочи Петко Славчев.

Здравната система се подготвя, ако бъде притисната, подчирта той, като допълни, че по останалите направления е имало спад в началото, но сега постепенно системата се възстановява.

На въпроса, колко струва лечението на Ковид-19, проф. Славчев посочи, че това ще стане ясно чак следващия месец. 

203 млн. лева са били платени на здравните заведения за месец март, това е сравнима сума с март 2019 година, отбеляза проф. Славчев.

PCR тестовете ще бъде предложено да се плащат от Здравната каса, но при определени условия, а до момента ги е плащала държавата или са били дарение, посочи проф. Славчев.

Здравната каса ще плаща тези тестове, които са назначени в болница, когато това е необходимо, стана ясно в разговора. Масовите тестове, които се пряват в момента ще се плащат от държавата.

Проф. Славчев каза, че няма как да се плати от Здравната каса за всички PCR тестове, които се правят, защото няма как касата да отдели такива пари.

Малко над 5 млн. лева е отделила Здравната каса за тези тестове. Това означава, че могат да се направят около 50 хил. теста. 

Чуйте всички теми в разговора: