Психолог: От 3 до 30 месеца стресът от короновируса ще създава психични проблеми

Стресът, който българите преживяват около ситуацията с коронавируса, ще предизвика посттравматични усложнения, ще отключи тревожност, депресия, зависимости и проблеми във взаоимоотношенията, каза в ефира на Дарик психологът Пламен Димитров. Той уточни, че негативните ефекти ще се усещат тепърва, защото посттравматичните усещания могат да възникват от 3 до 30 месеца след събитията.

„Този допълнителен стрес, който българите преживяват значително според изследванията ще даде своите резултати. Още в началото на извънредното положение казвах, че ни предстоят дълги посттравматични стресови усложнения. Някои ще прерастнат в допълнителни психично-здравни статуси, които са тревожни -  зависимости, проблеми в отношенията“, коментира още психологът.  

Да се докоснеш до смъртта отблизо и масово да се преживява ужаса от нея – в цивилазацията ни винаги е запомнено с това, че след това възникват огромен брой промени и в статуса на хората и в техните отношения, каза Пламен Димитров. Той напомни, че коронавирусът преобърна животът с краката нагоре на огромна част от световното население.

По думите му това ще продължава, защото тези посттравматични усложнения обикновено възникват с отлагане и натрупване от 3 до 30 месеца след това.

„Всичко това сега предстои и е нужен капацитет, национална програма, която да даде достъп до качествени услуги, а ние нямаме реално такава координирана система. Всички специалисти са професионално подготвени в България, но те не са интегрирани и подкрепени от обща програма“, каза още Пламен Димитров. Като напомни, че за разлика от България в повечето европейски държави достъпът до професионална помощ, свързана с психичното здраве е осигурен на всички пациенти.

Слушайте и целия разговор с психолога Пламен Димитров в предаването „Реактивно“.