Рецитал на акад. Куртев в чест на медиците от МБАЛ "Сърце и Мозък"

В залата на областната администрация в Бургас, световноизвестният пианист академик Атанас Куртев изнесе Шопенов рецитал в знак на признание и благодарност към лекарите от МБАЛ „Сърце и Мозък“, спасили живота на съпругата му Нели Куртева.

Водещите кардиолози д-р Сашко Жежовски и д-р Октай Максудов, приели г-жа Куртева по спешност с ясни показания за остър инфаркт на миокарда и благодарение на грижите на екипа, пациентката днес се чувства отлично.

„Болница „Сърце и Мозък“ е на изключително високо ниво! Благодарна съм за високия професионализъм и прекрасното отношение!. Препоръчах на всички наши приятели при нужда да дойдат да се лекуват тук. С нетърпение очаквам да заработи и новата многопрофилна „Сърце и Мозък“ в Бургас.“ – споделя тя. Веднага след изписването на съпругата си, виртуозният пианист решил да изрази благодарност  за  безупречните грижи и за човешкото отношение чрез виртуозни изпълнения на един от най-лиричните и нежни композитори.

Маестрото допълни:„Шопеновата музика дава възможно най-пряк отклик на насъбралите се в нас впечатления, емоционални състояния и душевни потребности. Тя не е създадена по рационални композиционни схеми. Нещо повече, протича със спецификата на биологичните процеси - като жив природен организъм, който диша, расте, жадува за споделено човешко общуване. Нерядко тя ни потапя в красиви сънища или фантастични блянове, друг път съпътства нашите представи за епохални световни раздори, за сурови обществени катаклизми и природни стихии. Шопеновата музикална реч носи в себе си фината асиметрия на свободната човешка реч, затова е изпълнена с постоянни, макар и едва забележими лъкатушни отклонения от условната си метроритмична и темпова ос. Шопеновите кристални звучности се придвижват неусетно в нашето активирано въображение, тъй както кръвта ни се движи през венозния поток към нашето сърце.“    

Концертът приключи с думи на вълнение както от пациентката, така и от лекарите, спасили живота й. А публиката, впечатлена от виртуозните изпълнения дълго ще помни това музикално събитие, изпълнено с топлота и споделеност.