Промените в прокуратурата и възможните сценарии

Адвокатът Емил Георгиев и политологът Теодор Славев обсъдиха в ефира на „Дарик“ желанието на новото управление и президента за по-ефективна съдебна власт, както и стъпките необходими за нейната промяна.

По отношение на реформата в съдебната власт Емил Георгиев поясни, че наблюдава ситуацията предпазливо. Относно речта на президента Румен Радев адвкотатът уточни, че държавният глава отново не е споменал нищо свързано с конституционния си проект. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Според Теодор Славев, след протестите от лято 2020 г. има критична обществена маса за промени. “Радев акцентира върху борбата с корупцията, разделението на властите и антимафиотския консенсус. Президентската институция и управляващото мнозинство гледат в една посока“, допълни още политологът.

Липсата на ефективно разследване също бе сред засегнатите теми в разговора в предаването „Кой говори“. 

„Да не стане борба на декларации и надцакване. Трябват повече действия и искрено се надявам сроковете да се използват разумно за работа по законопроектите, които ще се внесат по инициатива на Министерски съвет", каза Емил Георгиев. 

По отношение на промените в КПКОНПИ, която ще бъде разделена на два органа за отнемане на имущество и конфликт на интереси и за борба с корупцията, гостите изразиха съгласие, че тежестта на Министерския съвет ще бъде ключова.

„На масата на дебат трябва да се предвиди дали този орган да е едноличен. При един колективен орган как си представяме, на партиен принцип, дали трябва да се прилагат оперативни способи срещу някого?“, добави Теодор Славев. От ключово значение ще бъдат съгласувателните процедури между министерствата, общественото обсъждане и завишените критерии за оценка на въздействие.

„Аз виждам, че това мафиотско мнозинство, за което президента говореше в речта си, видимо се нуждае от своите хора, които да го защитават на ключовите места“, сподели Емил Георгиев по отношение на оставката на Сотир Цацаров и последващото му връщане в прокуратурата. 

 „Това бяха исканията на хората на протеста. Те виждат, че Гешев така суче и върти, че всъщност пред очите на всички виждаме едно незаконно забогатяване на хора... И се получава една спирала на липса на доверие, която се надявам да започне да се променя“, допълни Теодор Славев по темата за оставката на обвинител номер едно.

Оставката на главния прокурор зависи от състава на Висшият съдебен съвет, чийто мандат изтича октомври месец. Според Емил Георгиев, министърът на правосъдието има право да поиска оставката му с мотив уронване на престижа на съдебната власт. 

Гостите в ефира на „Дарик“ изразиха съгласие, че има проблем с парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Изначално има проблем с това депутати да назначават магистрати, според Теодор Славев. 

„В парламентарната квота не трябва да влизат настоящи и бивши магистрати. Трябва да има други юристи с 15 годишен стаж“, каза адвокатът Емил Георгиев.

По отношение на сроковете за промените в съдебната власт, и двамата изразиха необходимостта от търсене на конституционно мнозинство и неприбързана нормотворческа дейност. 

Чуйте целия разговор от ефира на Дарик, в аудио файла: