Сезон III, Епизод 3: Законите на рода

Над 20% от българските мъже са потомци на една от най-старите хаплогрупи* в  Европа - определена като I2a. Това доказват генетиците, след като изследват Y-хромозомите на няколкостотин мъже. В много от публикациите си през последните години учените твърдят, че съвременните българи нямат нищо общо с алтайските и централноазиатците, говорещи тюркски езици. За сметка на това се оказва, че немалко от мъжете в България са носители на ген, който почти няма аналог по света - освен в Източна Европа, се открива само на о-в Сардиния. Тези мъже са кръвни потомци на местното население, живяло на днешната територия на страната ни векове преди траките - предполага се още от времето след края на последния ледников период. 
 
От онези времена до днес, гените си по нашите земи са оставили няколко древни цивилизации, различни народи и племена, кръстоносци от няколко похода и ... реално всеки, който е минал от тук - през кръстопътя между Изтока и Запада. 
 
Всички ние носим гените на предците си и представяте ли си, ако знаехме откъде тръгва в хилядолетията назад родовата ни линия?
 
 Днес "Моите 10 минути" са посветени на 10-те родови закона – откъде идват, какво означават, важно ли е да ги знаем? 
 
Аудиосериалът се записва в студиото на Дарик Пловдив със специалното участие на Аида Марковска. 

*Хаплогрупата е понятие на популационната генетика, която изучава генетичната история на човечеството.