Ситуацията сега е по-тежка от предишния пик

Британският щам на вируса не е по-тежък, но е много по-заразен, това каза пред Дарик д-р Валери Велев, който работи в ковид-отделение на Инфекциозна болница в София. По думите на д-р Велев британският щам не повтаря онези хора, които изкараха предишния му вариант.

Той разказа, че много бързо там са били почти запълнени 90-те легла, отделени за болни с коронавирус. По думите му ситуацията сега е много по-тежка от предишния пик – няколко линейки стоят пред болницата ежедневно.  Хоспитализирани там са предимно възрастни хора над 60 години. Децата прекарват заболяването много по-леко от възрастните. За година в условия на пандемия в болницата са имали два тежки случая на деца в тийнейджърска възраст.

Той е противник на затварянето на училищата, защото смята, че децата се заразяват предимно у дома от родителите си.

Според д-р Валери Велев липсва план за ваксинация в страната ни, а решението за спиране на имунизациите с ваксината на "Астра Зенека" ще отблъсне хората от процеса на ваксинация. За него разумният ход би бил само конкретната партида да се спре, защото и Европейската агенция по лекарствата, и СЗО, препоръчват ваксинацията с препарата да продължи. 

Тромботичните усложнения след ваксина са 30 при 5 милиона дози, поставени в ЕС, което е значително по-малко от тромбозите, които причинява самият коронавирус.

Чуйте какво още сподели д-р Валери Велев пред Теодора Симова: