След прекаран Ковид-19: Все повече хора отключват панически атаки

При все повече хора се появяват психични проблеми вследствие на прекаран Ковид през последните шест месеца. Това коментира за Дарик Радио психиатърът и управител на Медицински център „Майчин дом“ д-р Мирослав Георгиев. По думите му все повече хоспитализирани пациенти заради Ковид-19 отключват панически атаки, като това обикновено се случва след 6 месеца, но вече се наблюдава и след втория ден от влизането в болница. Д-р Георгиев обясни, че освен психиката, сериозно се засяга и мозъчната тъкан и периферната нервна система.

Той уточни, че най-честните проблеми у хората са страхът, тъгата, безпокойствието, безсънието, смущението на концентрацията и паметта, като това води много често до появата на депресивни и тревожни разстройства.

Д-р Георгиев извършва и прегледи за ранна диагностика на рак на гърдата. Той уточни, че все по-млади жени посещават кабинета му и препоръча поне веднъж в годината да се извършва профилактичен преглед. Д-р Георгиев обясни, че болестта се е подмладила главно заради вредните фактори на средата като тютюнопушене, употреба на алкохол, наднорменото тегло, липсата на физическа активност и токсините на храната.

Люба Алексиева по темата: