Следобедните новини от Пловдив на 25.02.2021 г.

новините в 15:38 ч. на 25 февруари 2021 г.

представени от Петър Тодоров

Срутището в село Дряново е укрепено. Комисия е извършила проверка на ремонтните дейности в района и е уверила, че хората, които бяха евакуирани през януари, могат да се върнат по домовете си. Изградени са носещи конструкции на подпорните стени, с които скатът е укрепен, остават довършителни дейности. Миналия месец всички жители на село Дряново, чийто домове се намират под скалния масив, където е срутището, бяха евакуирани, тъй като имаше риск от откъсване на над 50-тонни скали. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към правителството  отпусна 480 000 лева на община Лъки за укрепителни дейности.

=====================================

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ бизнисменът Владимир Кисьов ще е водач на листата на ВМРО в Пловдив област. Това обяви лидерът на воеводите вицепремиерът Красимир Каракачанов. В Пловдив-град на първо място е настоящият депутат Александър Сиди, следван от бившия кмет на район „Южен“ и сегашен зам.-кмет в община „Родопи“ Борислав Инчев. За Дарик от партията на Каракачанов съобщиха, че до понеделник листите за кандидат-депутатите им ще бъдат готови и в началото на седмицата ще се регистрират в ЦИК. Евелин Парасков, председател на „Съюз за Пловдив“, коментира, че решението на Владимир Кисьов за участието му в листата на ВМРО е взето индивидуално, без да са водени разговори с членовете на организацията. "Г-н Кисьов е доказан общественик, предприемач и свободен човек, неговата кандидатура е гражданска. Ето защо му пожелаваме успех в пътя, който е избрал към българския парламент", допълни председателят на Съюз за Пловдив Евелин Парасков. Ако премиерът Бойко Борисов все пак реши да сложи в листите на ГЕРБ областния управител Дани Каназирева, също от „Съюз за Пловдив“, тя и Кисьов от дългогодишни партньори в политиката, може да се окажат опоненти на предстоящия вот на 4 април.

=============================

„Италианският бизнес винаги е „добре дошъл“ в Пловдив. Градът ни е най-бързоразвиващият се в икономическо отношение през последните години в страната“. С тези думи кметът Здравко Димитров посрещна Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас. Тя е на първото си официално посещение от встъпването си в длъжност, придружена от почетния консул на Република Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо. „Тракия икономическа зона е обединение на 9 общини, в които има изградени няколкостотин завода, а производството им е 40% от местния брутен вътрешен продукт“, посочи още кметът. Джузепина Дзара заяви, че Пловдив е важен за италианския бизнес, защото е стабилен стратегически център. „За нас е съществено развитието на хранително-вкусовата промишленост, но това трябва да се допълни с напредък в енергетиката, транспорта и инфраструктурата“, уточни тя. „Италианската общност в Пловдив има сериозно участие за развитието на местната икономика, като в момента безработицата в града е само 2,85%. Това ни дава увереност, че ще продължим да се развиваме и бързо ще преодолеем негативните последици от COVID пандемията върху икономиката“, заяви от своя страна заместник-кметът Стефан Стоянов.

==============================

Над 400 нови знамена поставиха в Пловдив екипи на общинското предприятие „Чистота“ в навечерието на националния празник 3-ти март. По стълбовете за осветление на входно-изходните артерии и други представителни места в града са монтирани 200 национални трибагреника и 200 флага на Пловдив. До края на деня върху 15-метровите пилони в града ще се развеят нови големи трикольори. „По традиция обновяваме знамената два пъти годишно – за 3-ти март и 6-ти септември. Флаговете са ушити от Общинското социално предприятие за хора с увреждания“, коментира директорът на „Чистота“ Димитър Георгиев. Той допълни, че дежурни екипи от предприятието ще се грижат за чистотата в празничния ден.

информации на Искра Койчева