Спортисти се възстановяват за дни след пластика на предна кръстна връзка

Д-р Свилен Шидеров

интервю на Галина Георгиева

Пловдивската болница “Еврохоспитал“ е една от малкото в страната и единствената в града, в която се извършва пластика на предна кръстна връзка.  „Това е сериозна патология и ако не бъде възстановена бързо, води до износване на коляното и следва ранна артроза. В някои случаи, само изкуствената става е решение, обясни в предаването на Дарик „Най-добрите болници и лекари“ началникът на ортопедичното отделение Д-р Свилен Шидеров.

Проблемът все по-често се среща и при млади хора, обясни специалистът.  Пластиката е свързана с изцяло подновяване на старата кръстна връзка на ставата. „Спортистите се възстановяват почти веднага, но с подходяща рехабилитация всички пациенти се изправят бързо на крака. Поставянето на имплантите обаче не се покрива като разход от здравната каса, а в ортопедичното отделение имаме средно по 2 случая на седмица“, уточни Д-р Шидеров.

Д-р Свилен Шидеров е известен и с една от най-сложните операции за смяна на глезенна става. В УМБАЛ „Еврохоспитал“ се извършват всички спешни ортопедични и травматологични интервенции, при спазване на наложените противоепидемични мерки. „Идва зимният сезон и съветвам отново възрастните хора да внимават при поледици, защото в практиката си съм имал дежурства с по 60-70 пострадали на ден, които минават през спешния кабинет“, апелира лекарят.

Чуйте още в интервюто с Д-р Свилен Шидеров в аудиото:

Специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" се излъчва в кампания на Дарик радио за Пловдив и Южна България.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Асистент продукция и водещ: Галина Георгиева