Тук-Там Кариерен Кошер 2019 тръгва по пътя към нулевия отпадък

| Общество

Еко-отговорният Кошер се обявява в подкрепа на ефективното използване на ресурсите и намаляване на отпечатъка върху природата

Тази година организаторите на най-голямото кариерно събитие за българи с опит и образование в чужбина, сдружение Тук-Там, предприемат реални действия за намаляване на отпадъка по време на събитието и ще обявят за първа година Награди за еко-отговорна компания.

Петте стъпки на Кариерния Кошер по пътя на нулевия отпадък:

1.    Вафлени чашки за кафе вместо традиционните пластмасови, които не съдържат ГМО продукти и са веган.

2.    Намаляване на опаковките от храна.

3.    Водата на събитието ще бъде предлагана в изцяло рециклируеми бутилки, които подлежат на ново рециклиране.

4.    Всички компании и партньори, които подкрепят инициативата поемат ангажимент да намалят хартиените рекламни материали и брошури.

5.    Всички отпадъци ще бъдат събирани разделно в кошчета в различните зони на събитието и ще бъдат предадени за рециклиране.

Кошерът се стреми да изгради една нова екосистема и обявява Награди за еко-отговорна компания в категориите “Отговорен офис”, “Отговорен щанд на Кошера” и “Отговорна корпоративна компания”, които да отличат добрите примери.

В журито на Наградите влизат личности, които са отдадени на каузата и вярват, че с общи усилия можем да оставим позитивен отпечатък върху природата. Сред тях са утвърдени специалисти по корпоративна социална отговорност, както и активисти. Отличават се Магдалена Малеева, създател на екологичната инициатива “Горичка” и Harmonica, Блажка Димитрова, създател на първото Zero Waste заведение в България, представители на компаниите Екопак, Кока-Кола ХБК България, Смарт Органик, Солвей България, Spark и Eldrive, Телерик Академия както и на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА).

Стремеж към ефективност и отговорност към средата са двете основни причини Ружа Загорска, Изпълнителен директор на Site Media и член на УС на БАПРА, да припознае 0-waste каузата. “За мен най-позитивният знак е това, че все повече активни млади хора имат отговорно отношение и се грижат за опазването на околната среда. Смятам, че това е значима тенденция и чрез тях имаме шанс да успеем да намерим начин отговорно да се развиваме, без това да се случва за сметка на средата около нас.”

Теодора Борисова, мениджър “Връзки с институциите” в Солвей България, споделя, че не може да се примири с “повсеместното изхвърляне на всякакъв отпадък – като започнем от фасовете по улиците и стигнем до коледните дървета през терасите. Чистотата не следва да е прерогатив на дома, тя би трябвало да присъства и в душите, както казват, и, естествено, по улиците. ”

Организаторите от Тук-Там вярват, че светът няма да се промени изведнъж, но всяко действие по пътя на нулевия отпадък ни приближава по-близо до целта. Инициативата на Тук-Там Кариерен Кошер и Наградите целят да насърчат именно отговорното отношение и устойчивото развитие. 

Подробна информация можете да намерите на: https://karierenkosher.bg/zerowaste

За организаторите:

Сдружение с нестопанска цел Тук-Там е най-голямата организация на българи с опит и образование в чужбина, които вярват в България и работят заедно за това тя да е едно по-добро място за живот и професионална реализация. Дейността на сдружението е ориентирана в три направления:

• Насърчаване на студенти и ученици да придобият опит в чужбина и да се реализират обратно в България, чрез предоставяне на информация и възможности за обучение зад граница;

• Развиване на общности от професионалисти и студенти зад граница, които са ангажирани с България – помощ за срещи, организиране на събития, промотиращи българската култура и традиции;

• Създаване на социална среда и подкрепа в кариерното развитие на новозавърнали се в България студенти и професионалисти – помощ за по-лесна адаптация, информация за професионални възможности и мотивация да останат в България.

За Кариерен Кошер 2019:

“Кариерен Кошер” е събитие за професионално развитие, ориентиране и споделяне, което ще се проведе на 4-ти септември 2019 от 12:00 ч. в Интер Експо Център под патронажа на Президентството на Република България.

“Кариерен Кошер” е най-голямото кариерно събитие за българи с опит и образование в чужбина и среща прогресивно мислещи бизнеси и висококвалифицирани кандидати.  Целта на събитието е да отрази модерната работна среда, поставяйки едновременно в центъра нуждите на кандидати и на компании, и така да създаде работеща екосистема, в която двете страни се допълват и развиват взаимно. Освен изложбена част с над 90 български и международни работодатели, събитието включва разнообразна семинарна програма, проследяваща пътя на един професионалист от началото на неговата кариера до момента на развитие на собствени проекти и бизнес.