Творчески организации се обединяват срещу пиратството

„Решихме да се обърнем към другите творчески организации и да обединим усилията си по отношение на един нов законодателен акт за цифровите услуги, който се обсъжда в европейските институции". Това съобщи Петя Точарова, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) в “Шоуто на Ники Кънчев“ по Дарик. 

Идеята е тази обща позиция на 15 творчески организации да подпомогне създаването на „правила, които да не позволяват нашите произведения да се използват незаконно" от пиратски платформи.

“Да се създаде една по-голяма отчестност и по-голяма прозначност в цифровата среда. Да се създадат правила за това и най-вече това, което нас ни интересува, да се актуализират техните отгковорности с оглед използването на произведенията, които са защитени от авторските права", уточни Петя Точарова.

„Надяваме се, че работейки заедно, ще постигнем повече“, каза тя.

Трябва да има по-строги правила за самите платформи, през които минава това съдържание.

„Трябва да извършват надлежни проверки и да свалят незаконното съдържание в много кратки срокове“, заяви изпълнителният директор на БАМП.

По отношение на потребителите, тя каза, че животът им не би се усложнил, защото няма да се сблъскват с незаконно съдържание. 

„Да можем да се обърнем към една платформа“, каза тя по отношение на трудностите, с които творците се сблъскват при нередности.

„Ако тръгне всеки индивидуално да търси своите права, просто стига доникъде“, допълни тя.

Западните компании осъждат сайтове с незаконното съдържание, но навсякъде отнема време. Все пак се стига до положителни резултати, уточни Точарова. 

Чуйте целия разговор от ефира на Дарик, в аудио файла: