Юлиян Спасов в „40 до 40”

Юлиян Спасов, заедно с Калин Димиров е основател на платформата за късометражно кино "Кинематограф.БГ". Той е и основната движеща сила зад проекта до ден днешен.

Проектът, зад който стои Юлиян Спасов, е първата платформа в България за късометражно кино.

Създадена е през 2012 и има за цел да популяризира късометражното кино, което до този момент е във фокуса на внимание единствено на студенти в кино специалностите и е достъпно само на специализирани форуми като кино фестивали.

За тези девет години, откакто съществува платформата, на нейния уебсайт са качени почти 1500 филма, организирани са 450 събития и са представени за първи път пред жива публика близо 100 български филма.

Юлиян има огромната заслуга, че работи неуморно това да се случи, като се занимава както с организационната, техническата и творческата страна на проекта.

Отделно през този проект са преминали много млади хора, които Юлиян е успял да вдъхнови да пишат за кино, да помагат с организацията на събитията и да споделят знанията и опита си с ученици в специалните образователни събития, които също се организират през платформата.