В УМБАЛ Еврохоспитал няма нито един случай на вътреболнично заразяване с Ковид-19

„Ситуацията в университетска болница „Еврохоспитал“ в Пловдив не е по-различна от ситуацията в останалите лечебни заведения. До преди два дни увеличихме броя на леглата за лечение на Ковид от 20 на 30, предвид увеличаващия се брой на заразени“. Това коментира в ефира на обзорната регионална програма на Дарик радио Пловдив управителят на лечебното заведение д-р Димитър Димитров. 

„За съжаление обаче, две трети от леглата за Ковид са пълни. Това е едно натоварване на болницата, защото за да се обезпечи работата на отделението, бяхме принудени да намалим от персонала в останалите отделения, което доведе до затрудняване на работата в лечебното заведение. Въпреки всичко обаче, засега се справяме и искам да благодаря на персонала на „Еврохоспитал“ за грижите, които полагат за пациентите“, заяви още д-р Димитров.

По думите му, противоепидемичните мерки в болницата срещу разпространението на инфекцията се спазват много стриктно и  до момента няма случай на вътреболнично заразяване с Ковид-19 на пациент или персонал.

Заради отлагането на плановите операции, болницата връща много пациенти, но не и такива, които се нуждаят от спешна помощ, както и онкоболните, които така или иначе не влизат в заповедта на министъра на здравеопазването.

При увеличение на случаите на заразата, УМБАЛ „Еврохоспитал“ може да преструктурира цялото вътрешно отделение в ковид-отделение, което обаче ще е проблем, защото ще доведе до изкарване от там на болните, които не са заразени и което е проблем за болните.

Затова д-р Димитър Димитров отправи апел към всички да спазват стриктно противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 и покани все още невярващите в заразата да посетят с нужното протизащитно облекло отделението за лечение на инфекцията в болницата.

Цялото интервю на Искра Койчева с управителя на УМБАЛ „Еврохоспитал“ чуйте в звуковия файл.