Ваня Григорова и Димитър Бранков в "РеАктивно"

Близо 400 хиляди българи работят на минимална работна заплата и въвеждането на необлагаем минимум ще е един от елементите за справяне с бедността, защото ще им позволи да разполагат с 56 лева допълнително на месец. Това коментира в ефира на Дарик Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“ и председател на "Солидарна България".

По думите й България практически е единствената държава в Европа, в която няма необлагаем минимум. Въпреки, че подкрепя прогресивното данъчно облагане, Ваня Григорова посочи, че при осезаем ръст на максималния осигурителен доход в България ефект ще има и без да се пипа плоския данък.

Чуйте какво коментира тя в предаването "Реактивно" по повод доходите и данъците на т.нар. „работещи бедни" и възможните решения. 

В разговора с позицията на бизнеса участва и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Проблемът с бедността не се решава по пътя на данъчното законодателство, а с промени в структурата на икономиката и заетостта, защото необлагаем минимум при ниска данъчна ставка като тази в България ще създаде стимули за укриване на труд и доходи, коментира заместник-председателят на БСК.  

Димитър Бранков смята, че не е момента за радикална данъчна реформа, каквато предлагат синдикатите – както заради предстоящите местни избори, така и заради предстоящото влизането на България в т. нар. "чакалня" за еврото - Валутно-курсовия механизъм ERM II.

Чуйте коментара на Димитър Бранков в разговора на Йовка Йовчева, както и позицията му за поредното предложение на т.нар. „данък богатство“ за допълнителни жилища, скъпи имоти, коли и яхти. 

Гледайте и видео на разговора с двамата в страницата на Дарик във Фейсбук:

https://www.facebook.com/darikradio/videos/2130152140610747/