Въпреки кризата или точно заради нея: Доброто предизвиква още добро

Многобройни бяха благотворителните акции в Пазарджишко, посветени на Великден, но част от тях се откроиха като изключително успешни, и то не за първи път. Някои не успяха да подобрят най-силните си постижения от минали издания като финансови резултати заради кризата около коронавируса. Но пък привлякоха към добрите дела много повече хора. А големият смисъл на благотворителността е тя да се превърне в отношение, в начин на мислене, в част от всекидневието, вместо да приключва с една предпразнична акция.

Една от най-красивите истории за доброто за пореден път се завъртя около известния с многото си благородни постъпки учител блогър Илия Михайлов. Тази пролет той издаде четвърта книга, отново дари всички приходи от нея за благотворителност и зарази с положителния си пример стотици хора. С най-мащабна кампания пък се откроиха за поредна година доброволките от Движението на българските майки - техният базар отдавна има подкрепа не само от България, но и от почти цял свят. Вдъхновяващ пример са и група младежи от град Септември, които утвърдиха като традиция акцията "Бъди Човек" - с всяко следващо издание тя също се радва на все по-масова подкрепа.

Легендарният актьор Джони Деп се оказва заразителният пример, накарал учителя блогър Илия Михайлов от пазарджишкото училище "Георги Брегов" да избере за какво да дари приходите от четвъртия си сборник разкази - "Ежедневности". 

"Отговорът е някъде там - в 2015 г., когато една сутрин, преди да отида на училище, видях как Джони Деп (в костюма на Джак Спароу) влиза в детска онкологична болница в Бризбейн, Австралия. Видях радостта, надеждата и любовта, които вървяха смирено зад театрално олюляващия се Джак Спароу и щастието в очите на тези прекрасни деца, когато го видяха. Беше разтърсващо!" - сподели в блога си Михайлов.

Също като предишните му три книги "Ежедневности" е изкупена за броени дни, постъпват и много дарения освен приходите от продажбата й. Събраните 4100 лева са преведени на Детското онкологично отделение към Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив и ще се ползват за медикаменти, които Здравната каса не финансира. При символичното връчване на документа за банковия превод точно на Велики четвъртък учителят изненадващо разбира, че Джони Деп е гостувал в австралийската клиника по покана на българско момиченце, което преди време е лекувано и в пловдивското отделение за онкоболни деца, където е дадено дарението.

Очаквано педагогът въвлича в доброто дело не само благодетели от България - преводи са получени от Англия, Италия, Белгия. Подкрепа оказват и известни личности - музикантите от група "Конкурент", Васко Кръпката, Ники Кънчев, Иван Лечев. Затова учителят подчертава: "Всички заедно го направихме!".

Това не пропускат да отбележат и от Движението на българските майки, които повече от 15 години всяка пролет правят най-мащабната благотворителна инициатива за региона, с чиито приходи се финансират множество каузи, свързани с деца. За пръв път сега се налага базарът им да бъде във виртуална среда вместо на познатата шатра пред музея, но пък продължава цял месец, а с подкрепата на верига бензиностанции е проведен за ден и присъствено. Приходите са по-малко, но пък инициативата отново привлича съмишленици от цял свят. Част от тях изпращат сувенири за продаване, други се включват с парични дарения. А най-радващото е, че има и възпитателен ефект - все повече училища и детски градини организират подобни благотворителни базари, разказва доброволката Вера Николова. 

Събраните дарения от базара на майките ще отидат в помощ на деца с увреждания и нуждаещи се от скъпо лечение.

Мащабната инициатива отново срещна подкрепата на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който награди Движението на българските майки с грамота, включи се с лично дарение и публично изрази благодарност към тях.

Млади доброволци от Септемврийска община пък след няколко изключително успешни коледни акции тази пролет проведоха и великденска кампания "Бъди Човек". Тя включва благотворителен футболен турнир с участието на 21 отбора и базар. Подкрепа оказват все повече местни магазини, където се събират храни и парични дарения. Със събраните средства и продукти са осигурени хранителни пакети за най-бедните жители на общината, както и парична помощ за нуждаещи се от скъпо лечение, разказва Магдалена Йоцова, която е сред основните организатори.

Красноречив пример за това как доброто заразява е предпразничната акция в пазарджишкото училище "Свети Климент Охридски". По примера на Движението на българските майки кампанията е проведена като базар, а по примера на учителя блогър Илия Михайлов събраната впечатляваща за разразилата се криза сума от над 1400 лева ще бъде дарена на Детското отделение към Клиниката по онкология и хематология в болница "Свети Георги" в Пловдив.

Завършваме с едно много човешко пожелание от Илия Михайлов: да дойде ден, когато никой никъде вече няма да се нуждае от такива кампании.