Васил Велев в "Седмицата"

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България е гост на слушателите на Дарик.

В момента нещата потръгват, в икономиката има над 1 млрд лева схеми за безвъзмездна помощ, но не повече от 15 процента са стигнали до хората и бизнеса, така описа ситуацията в икономиката от началото на коронавирусната епидемия Васил Велев. 

Той посочи, че трябва да се подготви антикризисно законодателство, което да може да се ползва във всяка една ситуация на криза, защото в пазарните икономики, кризите са циклични и рано или късно бизнеса се сблъсква с поредната икономическа криза.

Това мнение изрази Велев, на въпрос какво трябва да се направи, за да се подпомагат хората в една по-тежка икономическа ситуация независимо от причината.

При определени показатели да се задействат такива мерки, които да са в помощ на бизнеса, това е идеята на Асоциацията на индустрилания капитал в България. Това сме го предложили официално, зяави Васил Велев.

Трябва да се помага са на тези, които имат спад заради външни причини, а не на тези, които са лоши мениджъри и бизнеса се управлява лошо, допълни още Велев.

Мерките трябва да са справедливи и насърчетилни, а не да се помага на тези които са мързеливи, каза той.

Най-справедливият начин е да не се взимат от икономиката пари, а не да се раздава, защото при раздаването има и субективност.

Дали да се пипне корпоративният данък или не, това е спорно, посочи още Васил Василев и допълни, че според АИКБ трябва да не се дължи данък сгради и данък битови отпадъци, защото едно предприятие когато не работи не генерира и такива отпадъци.

Велев беше категоричен, че данъчната ни система е много добра и не трябва да се пипа в никакъв случай, така той задочно отговори на КНСБ, които искат промяна  в тази посока.

Чуйте всички теми в разговора:

 Новините от деня четете на dnews.bg