Велев: Шефът на БНР трябва да удържа натиска отвън и да пази хората в радиото

Като безпрецедентно обяви спирането на „Хоризонт“ тази сутрин бившият генерален директор на БНР Александър Велев. В интервю за Дарик той подчерта, че СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията трябва да се произнесат за спирането на програмата „Хоризонт“ за пет часа, като трябва да стане ясно кой понася отговорността за случилото се.

Той смята, че не става въпрос за профилактика на предавателите. "Такава практика няма, НУРТС не прави профилактика на всички предаватели едновременно, освен това има график, по който те се правят. Обикновено, когато се прави профилактика на един от предавателите други покриват – например в София има три предавателя, от които може да се слуша и ако единият е в профилактика, другите два функционират и може да се слуша програмата", коментира Велев.

Нямам обяснение - не дай Боже в този момент да се беше случило някакво събитие, земетресение, хората откъде щяха да се информират?!? Къде е СЕМ, къде са КРС, къде са регулационните органи и кой понася отговорността за това, което се случва

„Едно време заглушавахме „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ – имаше заглушители, в момента няма такива устройства, просто се изключва сигнала. Това е безумие – нямам думи“, каза още Велев.

Запитан дали в рамките на мандата му е оказван натиск да сваля журналисти от ефир той коментира, че в последните три години не е имал натиск да отстранява един или друг журналист.

Слушайте разговора на Йовка Йовчева с Александър Велев. В рамките на разговора ще чуете и включването на репортера на Дарик Ралица Гълъбова от БНР, където директорът в оставка на програма "Хоризонт" Николай Кръстев говори пред медиите.