Вицепремиерът Марияна Николова в "Седмицата"

Вицепремиерът по икономическата и демографска политика е гост на слушателите на Дарик.

Николова коменитра събитията в Габрово и посочи, че дългогодишната политика по отношение на ромската интеграция не дава добри резултати и са необходими и законодателни промени.

Темата с образованието е ключова за решаването на тези проблеми каза Николова.

Всяко едно дете трябва да има достъп до образование посочи тя, като допълни, че трябва да има и рестриктивни мерки по отношение на социалните помощи, ако децата не посещават редовно училище. 

Вицепремиерът Николова даде за пример Унгария. Там също има рестрикции и допълни, че е дълг на родителите е да осигуряват всички условия за да получат образование техните деца.

Тя посочи, че е за по-строги санкции от предложените и каза, че би участвала в дискусия по тази тема.

На въпроса трябва ли да се премахват незаконните постройки, Николова каза, че законите трябва да се спазват и незаконното строителство трябва да се премахва.

В предаването бе коментира и темта за демографската криза. Николова посочи, че застаряването на населението е общоевропейски проблем. Тя смята, че трябва да се създадат условия, за да се пречупи еднодетният модел на семейството.

В Унгария например се ползват значителни стимули за младите семейства. Около 33 хиляди евро получават младите семейство за покупка на жилище, даде за пример тя политиката в тази страна, като доплъни, че има и големи стимули по отношение на кредитната политика към младите семейства.

До месец ще бъдат направени предложения за промяна в нормативната база, за да се стимулира раждаемостта, каза още Марияна Никилова.

Чуйте всички теми в разговора: