Пием сок от грозде или плодова смес: Време е за стандарт на виното!

Виното от Третия свят, което заля пазара е проблем не само на България, но и на Европа. За да се справят с конкуренцията, производители предлагат напитка не от гроздов сок, а от плодови смески. Цените на този пренаситен пазар падат, заедно с качеството. Така често пием лошо вино, макар да ни излиза евтино.

Стандарт при виното, който ясно ще ни покаже с етикет какво пием предстои да бъде дискутиран в България и в новия ЕП, съобщи в ефира на Дарик - председателят на Българска Асоциация на собствениците на земеделски земи, Стайко Стайков.

Като собственик на шато, което предлага висококачествен продукт на пазара унас и в ЕС, той е категоричен, че и държавата, и гражданите, трябва да подкрепят сектора, избирайки българският продукт.

"Факт е, че България е в топ 3 в света с най-добра почва и климат за земеделие. Продуктите ни са в пъти по-чисти от тези, които внасяме. Но няма друга държава в Европа, която като нас да избира вносните стоки пред родните. Да лансира вноса, пред качествената българска продукция. Често това, което избираме да купим като внос от супермаркета, е дори вредно за здравето. Такъв е случаят с розовите ни домати. Те не се купуват, за разлика от вносните, които са по-евтини.

Ако изберем нашите продукти - ние имаме шанс да се храним добре, да сме по-здрави и същевременно да подпомогнем нашата икономика",

коменитира Стайков.

По думите му, в момента на пазара има вина, които за да устоят на конкуренцията, реално не съдържат гроздов сок. Те обаче като всички други бутилки на щанда са именувани вино.  

Във винопроизводството в България има три проблема - слабо представяне извън страната, лансиране на вносно вино от страни, с които нямаме спогодби и кражбата на квалифицирани кадри, коментира Стойков. 

"Слабото представяне е отговорност и на държавата. В края на 2019 унас ще има 300 винарски изби по Европейски програми. Вино, произвеждано в тях е с безкомпромисно качество, но за него няма пазар в страната. То трябва да се изнася. Износът е затруднен, защото производителите не получават своевременно информация за изложенията в ЕС и често България не е представена на тях. А ако трява този продукт да се продава само в унас, то българите не трябва да пият изобщо вода", каза още Стайков.

Неговата надежда е във финализиране на сериозния проект за обединение на всички земеделци в Камара, която ще издигне един глас и пред държавата, и пред ЕП. 

"Европарламентът и неправителственият сектор в ЕС иска да види от България единно мнение, иначе нито Министерство, нито Европа могат да ни подкрепят. Разцеплението в сектора дава лош сигнал на всички нива и най-вече пречи на приемането новия закон за земята", допълни още експертът по земеделие.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Стайко Стайков: