"Властта на гражданите ... или какво можем заедно" - приятели на планината

Предаването "Властта на гражданите...или какво можем заедно" се реализира в рамките на проекта "Каузи с глас и лице", финансиран по Фонд Активни граждани България.

Как гражданската енергия помага за възстановяване на хижи, заслони, туристически пътеки и тяхната маркировка – за това разговаряме в днешното издание на „Властта на гражданите...или какво можем заедно“.

В студиото сме поканили Петър Велков, който възстанови и стопанисва хижа „Червената шапчица“ на Витоша - бившият Творчески дом на Съюза на българските композитори.

По телефон търсим Васил Тодев, основател на сдружение „Байкария“, което организира образователни програми и обучения с природообразователна и спортна насоченост за деца и младежи, създава и популяризира колоездачни маршрути в Родопите.

За ремонта на „Червената шапчица“ и стопанисването на хижите

Петър Велков разказа ,че три години е отнел ремонта на хижата на Витоша, която е построена от Филип Кутев през 50-те години на 20 век. Тя продължава да е ведомствена, но за първи път вече има и категория за туристическа хижа.

От септември Велков, който е програмист, се е отдал вече само на стопанисването и управлението на хижата. Той коментира, че рядко са случаите, в които хижите се отдават с договор по-дълъг от пет години.

Често този кратък срок се посочва като причина да се инвестира трудно в ремонта на обект, чийто договор може да не бъде подновен.  

Инвестицията ми е неизмерима, защото парите са най-малкото, което се влага в един такъв ремонт - договорът е само една хартия, а хижата си и хижа. Независимо дали е било изоставено или лошо стопанисвано – човек инвестира много от личния си живот и най-вече много любов“, обясни още Петър Велков.

Той напомни, че в „Червената шапчица“ чалгата е забранена вяв всяко нейно измерение. Хижата е построена от Филип Кутев, в съседство е бунгалото на Любомир Пипков,  в съседната сграда е гостувал Шостакович. Това е място с изключетелно богата културна история и и би било неудачно то да се съсипва, превръщайки го в своеобразна квартална кръчма в планината“, подчерта настоящия стопанин на хижата.

Васил Тодев: Пълно е с „екопътеки“, които нито са еко, нито са пътеки

От 20 години Васил Тодев се занимава с дейности, свързани с планината. Той е основател и двигател на сдружение “Байкария. Васил, който преди пет години беше част от проекта "40 до 40" на Дарик за млади вдъхновяващи българи, работи за осъзнаването на необходимостта от създаването на устойчиви бизнеси, за разпространяването на алтернативни форми на туризъм и за обучение на младежи към живот с уважение и хармония с природата.  

Грижим се за поддържането на заслони и възстановяването на пътеки, разказа в ефира на Дарик Васил Тодев. И даде за пример последната им акция, в рамките, на която за по-малко от два месеца се събират 15 хиляди лева. С тях ще се възстановят 20-тина пътеки.

„Идеята е да почистим едни пътеки, които традиционно са използвани, от паднали клони и дървета, табелки и маркировки не са слагани от доста време“, обясни той. И добави, че ще останат средства да се направи и карта на родопския дял Алабак.

Васил Тодев подчерта, че държавата трябва да обърне внимание на регулацията за маршрутите. Навсякъде в страрата ентусиасти маркират и боядисват както намерят за добре. Държавата в личето на контролните органи трябва да обърне внимание на нарушаването и разрушаването на пътекитечесто с АТВ-та и джипове, които се възстановяват трудно след това“, допълни още той.

По думите му милиони са се излели в последните години за правенето на някаква инфраструктура, но примерите са нещо, от което не можем да се гордеем. Пълно е с някакви екопътеки, които не са нито еко, нито пътеки, а просто са усвоени някакви пари“, каза още планинският водач.

Слушайте разговора в студиото, както и репортажа, в който арх. Милан Рашевски, който е и планински водач, разказва за възстановяването на заслона „Кончето“ в Пирин.