„Властта на гражданите“: Как да подкрепим каузите на КОНКОРДИЯ и ателие „Прегърни ме“

 „Да помогнем на деца в риск да изкачат своите върхове!" и „Прегърни невидимите деца!” са само две от каузите в Платформата, за които разказваме в ефира на Дарик радио и призоваваме за подкрепата на слушателите.

За каузите в студиото разказаха Зорница Симеонова от фондация КОНКОРДИЯ България и създателят на сдружение „Прегърни ме“ Милена Нейова. Двете гостуваха в предаването „Властта на гражданите...или какво можем заедно“.

В студиото на Дарик Зорница Симеонова разказа, че Платформата на фондация BCause от години помага на неправителствени организации и каузи да стигнат до повече дарителите. Като напомни за кампанията „Щедрия вторник“, която идва като контрапункт на „Черния петък“ с апел хората да дарят повече, отколкото могат да похарчат.

„Доколкото виждам всички каузи се радват на този етап на много добър успех и се надявам до края на кампанията всички да наберат необходимите суми", коментира Зорница. И уточни,че от BCause са организирали Акселератор, в който са включени 12 организации, преминали обучение как да привличат повече дарители.

Гостите призоваха слушателите да посетят сайта на Платформата и да открият своята кауза, която могат да подкрепят.

Пътят до три върха ще покаже на децата, че няма невъзможни неща

С кампанията си фондация КОНКОРДИЯ България търси подкрепа, за да заведе децата от дневен център "Посока" до три върха - Мусала, Ком и Черни връх. С кампанията „3 прехода, 3 преодоляни трудности, 3 върха“ фондацията иска да покаже на деца със специални нужди, че няма невъзможни неща. 

„Искаме те да изкачат своите върхове в пряк и преносен смисъл“, обясни Зорница Симеонова, която уточни, че ще се започне с изкачването на Черни връх като репетиция. Някои от децата имат психомоторни затруднения, други двигателни ограничения, уточни тя.

Кампанията е вдъхновена от прекрасните картини на децата, които са нарисували върхове и планини без да си ги виждали. „Искаме да им покажем, че не е важно самото стъпване на върха, а пътят, който те извървяват дотам. Да набелязват целите си, да ги преследват и постигат“, каза Зорница. Която добави, че на всеки дарител, отделил над 100 лева за каузата ще бъде дарена една от 14-те картини, нарисувани от децата.

КОНКОРДИЯ България започва да извежда децата от затворения им начин на живот още през 2018 г., когато с различни групи са правени преходи, а всяка година децата правят почистване на Копитото. Планира се изказването на Мусала, Ком и Черни връх да се случи в края на пролетта и през лятото. Ще бъдат наети и професионални водачи, които да помагат на децата, които ще се включат в изкачването.

Ако искате да подкрепите децата от КОНКОРДИЯ България, можете да подкрепите кампанията „Да помогнем на деца в риск да изкачат своите върхове!“ на страницата на Платформата.бг, както и с дарителски SMS с текст DMS VARHOVE на кратък номер 17 777 за трите мобилни оператори.

„Прегърни ме“ с кампания за стипендии на деца и младежи в ателието

С кампанията си „Прегърни невидимите деца“ сдружение „Прегърни ме“ ще подкрепи 15 деца и младежи, лишени от родителска грижа да продължат образованието си в различни гимназии и профилирани училища. 

„Тази година се навършиха 16 години от началото, когато започнаха да идват първите деца от дома в Доганово, който отдавна е закрит. Между 30 и 40 деца посещават творческите работилници на ателие „Прегърни ме“ в рамките на годината“, разказа създателят на сдружението Милена Нейова.

Стипендиантската програма е насочена към “невидимите деца” - тези, чиито лица нямаме право да показваме. Но това са деца, които всъщност ние не познаваме - забравените, отритнатите и непожеланите деца, чийто талант откриват и развиват в ателие „Прегърни ме“.

С помощта на кампанията стипендиантите, които са показали талант, воля и желание за развитие, ще получат подкрепа в следващите етапи на обучението и образованието си.

Кампанията „Прегърни невидимите деца!“ може да бъде подкрепена на сайта на Платформата.бг, както и с дарителски SMS с текст DMS ATELIE на номер 17 777 за трите мобилни оператора.

„ПАЗИТЕЛИТЕ“ или как доброто помага да пораснат крилата на ангелите

Преди  дни в галерия „Прегърни ме“ на столичната улица „Раковски“ беше открита изложбата „ПАЗИТЕЛИТЕ“ с платна живопис на децата от ателие „Прегърни ме“. Платната са от творческите ателиета на децата лишени от родителски грижи с художниците Татяна Харизанова и Ясен Григоров.

„Преживяването беше много вълнуващо. Отправих към тях едно предизвикателство като избрах да работим върху огромни платна метър на метър - нещо, което те не бяха правили до момента. Но платната се получиха чудесни и аз много се гордея с тях. Имахме тема ангели, за да ни пазят и тях самите“, разказа в репортаж за Дарик Татяна Харизанова.

Преди дни беше представена и книгата „Копче за сън“ на Валери Петров с илюстрации на децата от ателието. Платната с ангели пък са събрани в новия календар на „Прегърни ме“ и всеки, който си го купи също подкрепя децата и тяхното творчество.

Художникът Татяна Харизанова не може да си избере любим ангел измежду всички. „Все едно да избера любимо дете, абсурдно е. Всичките стоя и ги гледам и не мога да им се нагледам – на цветовете, на емоциите, на всичко“, казва тя.

До платното с нейния ангел стои Лиа. Помни едно от първите неща, които е нарисувала в „Прегърни ме“ – лилава котка, сътворена толкова бързо, че й донесла и прозвището „арт-машина“.

На отсрещната стена в галерията се запознавам с Нати и нейния ангел. Рисува с удоволствие, но мечтата й е да стане сладкарка.

Ангелите на Митко са в лабиринт. Питам го успяваме ли да ги намерим в лабиринта на дните си, а той мъдро заключава, че не ние, а те нас ни намират. Сигурно тъкмо ангел преди години го е довел в ателието, за да се превърне рисуването в негова страст.

От даваща подкрепа самата Татяна Харизанова признава, че е получила много. Вдъхновена от децата тя също е посегнала към ангелите в своето творчество.

Вече 15 години ателие „Прегърни ме“ открива и отглежда таланта на децата, лишени от родителски грижи. А галерията с ангелските платна за пореден път ни доказва, че радостта човешка и добрината помагат да пораснат крилете на ангелите. Достатъчно е само да помогнем с малко дори.

Чуйте репортажа и целия разговор в студиото на Дарик радио.

Предаването е реализирано в рамките на проект "Какво можем заедно", финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.